Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Άλλη μια αρχαιολογική χρονιά φτάνει στο τέλος της, με πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και γεγονότα που παρουσιάστηκαν στην Ανασκαφή. ...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Άλλη μια αρχαιολογική χρονιά φτάνει στο τέλος της, με πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις και γεγονότα που παρουσιάστηκαν στην Ανασκαφή. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε μια αναδρομή στην χρονιά που φεύγει με το ετήσιο Top 10 των δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών της Ανασκαφής.


10. Στη θεά του έρωτα που λάμπει και δύει αναφέρεται ο Δίσκος της Φαιστού

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

«Η α' πλευρά του δίσκου μιλάει για την έγκυο θεότητα που λάμπει και η β΄πλευρά έχει μια πρόταση σε δυο στίχους, με μινωική παρήχηση, που αναφέρεται στη θεότητα που δύει. Η δύση της Αστάρτης/Αφροδίτης/Αφαίας. Με τη δική σας βοήθεια θα ήθελα μια μέρα στο μέλλον να μεταφράσουμε αυτούς τους στίχους για τη θεότητα του έρωτα, να ξέρουμε πιο πολλά».

Με αυτά τα λόγια ο γλωσσολόγος δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, έκλεισε την ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο «Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Περισσότερα εδώ.

9. Το διπλό «μυστικό» της Ακρόπολης

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

«Τρύπα», έτσι ονόμαζαν επί δεκαετίες οι περαστικοί από τη γειτονιά της Ακρόπολης τη σπηλιά που έβλεπαν στη νότια κλιτύ. Το εργοτάξιο των τελευταίων χρόνων δήλωνε ότι εκεί εκτελείται ένα ακόμη αναστηλωτικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα μνημεία του Ιερού Βράχου. 

Περισσότερα εδώ.

8. Ανοίγει για το κοινό η κατοικία του Τσίλερ στην Μαυρομιχάλη

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Η ιδιωτική κατοικία του Ερνστ Τσίλερ, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, θα είναι επισκέψιμη από τον Φεβρουάριο του 2019. Το πολύπλοκο έργο συντήρησης και αναστύλωσης του πολύπαθου κτιρίου ολοκληρώνεται και παραδίδεται μετά από χρόνια εγκατάλειψης.

Περισσότερα εδώ.

7. Το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο ανακαλύφθηκε «άθικτο» στη Μαύρη Θάλασσα

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Το αρχαιότερο «ακέραιο ναυάγιο» που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εντόπισαν επιστήμονες στη Μαύρη θάλασσα. Πιστεύεται ότι το καράβι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια.

Περισσότερα διαβάστε εδώεδώ και εδώ.

6. «Ξαναθάβεται» λόγω κόστους ο Ναός της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Στην απόφασή της να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάχωσης για τον Ναό της Αφροδίτης, το σημαντικό υστεροαρχαϊκό οικοδόμημα που έχει βγει στο φως μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιμένει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης του υπουργείου Πολιτισμού. 

Περισσότερα εδώ.

5. Μετρό Θεσσαλονίκης: Σήκωσαν ρωμαϊκό λουτρό 50 τόνων του 400 μ.Χ.

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Ένα ρωμαϊκό λουτρό, υπόκαυστο  συνολικού βάρους περίπου 50 τόνων το οποίο χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ. και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στον σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφία αποσπάστηκε αυτούσιο την Πέμπτη 13/12 από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης-μετά από δύο μήνες προετοιμασιών ακολουθώντας μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία.

Περισσότερα εδώ

4. Φθιώτιδα: Βρέθηκαν κούροι και τμήμα νεκροταφείου της αρχαϊκής περιόδου

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Τέσσερα επιτύμβια αρχαϊκά αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, οι «κούροι της Αταλάντης» ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, από τα μέσα Οκτωβρίου. 

Περισσότερα διαβάστε εδώ κι εδώ.

3. Στο φως η ερωτική συνεύρεση του Κύκνου-Δία με τη Λήδα

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Μια σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφία που αναπαριστά την ερωτική συνεύρεση της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας με τον Δία, μεταμορφωμένο σε κύκνο, ήρθε στο φως στην Πομπηία σχεδόν κατά τύχη. 

Περισσότερα εδώ.

2. Ανακαλύφθηκε πήλινη πλάκα με στίχους της Οδύσσειας


Μια πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή που διαπιστώθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας ανακαλύφθηκε μετά από τρία χρόνια ερευνών στον ιερό χώρο της Ολυμπίας.

Περισσότερα διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ.

1. Αυγή, δεσποινίς ετών 9.000

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2018

Πριν από οκτώ χρόνια ήταν εκείνο το ασχημούλικο κοριτσάκι. Μια 11χρονη, η Μύρτις, που έζησε στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. και πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό όπως και πολλοί συμπολίτες της κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Τώρα, ήταν η σειρά της Αυγής. Έζησε 9.000 χρόνια πριν, στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, όπου βρέθηκε.

Περισσότερα για την Αυγή, διαβάστε εδώ κι εδώ.

Αναδρομή στο παρελθόν:





Καλή Χρονιά 
με περισσότερα ενδιαφέροντα 

αρχαιολογικά ευρήματα και ειδήσεις!

Ανασκαφή



Δεν υπάρχουν σχόλια