Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαία Ανθηδόνα σε κίνδυνο

H Unesco και οι εμπειρογνωμόνες στη Λωρίδα της Γάζας ανησυχούν για τις πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από τη Χαμάς κα...


H Unesco και οι εμπειρογνωμόνες στη Λωρίδα της Γάζας ανησυχούν για τις πρόσφατες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από τη Χαμάς κατά μήκος της ακτής της πόλης της Γάζας, όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού της Ανθηδόνας.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι αρκετές μπουλντόζες εργάζονται στην περιοχή, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να βλάψει τους υπόγειους αρχαιολογικούς θησαυρούς. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα al-Monitor, η Ezzedine al-Qassam, δηλαδή η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σκοπεύει να οικοδομήσει μια νέα στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή.

Η αρχαία Ανθηδόνα ηλικίας 3.000 ετών αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Στον αρχαιολογικό της χώρο περιλαμβάνονται ψηφιδωτά και κίονες από τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους.

Η πόλη ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους με αποίκους από την Ανθηδόνα της Βοιωτίας. Βρισκόταν μεταξύ της Γάζης και της Ασκαλώνος και χρησίμευε για επίνειο της πρώτης. Κυριολεκτικά σημαίνει "ανθισμένη πόλη". Ως ελληνική πόλη διέθετε αγορά και ναούς, αφιερωμένους στην αλιεία και στη ναυπηγική τέχνη. Διέθετε Βουλή των 500 ατόμων με δικό της στρατό και επικεφαλής έναν στρατηγό.

Για πρώτη φορά αναφέρεται από τον Φλάβιο Ιώσηπο στην Ιουδαϊκή αρχαιολογία, όταν την κατέλαβε ο αρχηγός των Ιουδαίων Αλέξανδρος Ιανναίος και την κατέστρεψε. Το 64 π.Χ. ο Πομπήιος την απελευθέρωσε και την ξαναέκτισε ο διάδοχός του Γαβίνιος. Στη συνέχεια η Ανθηδών -μαζί με την παράκτια Παλαιστίνη- πέρασε στα χέρια της Κλεοπάτρας και ύστερα στον Αύγουστο που την παραχώρησε στον Ηρώδη. Ο τελευταίος μετονόμασε την πόλη σε Αγριππιάδα προς τιμήν του Αγρίππα στρατηγό και γαμπρό του Οκταβιανού. Κατά τη διάρκεια του "Ιουδαϊκού πολέμου" (66 -70 μ.Χ.) η θρησκευτική παράταξη των Ζηλωτών επιτέθηκε στην Ανθηδόνα, αλλά η επίθεσή τους αποκρούστηκε με επιτυχία και έτσι διατηρήθηκε ως ελληνιστική πόλη.

Κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. η πόλη έγινε επισκοπική έδρα, αν και η ειδωλολατρία επέζησε εκεί ως τον 5ο αιώνα κατά τον Σωζομενό. Ο τελευταίος μας πληροφορεί για κάποιον Ζήνωνα, αδελφό των μαρτύρων Νεστάβου και Ευσεβίου -που μαρτύρησαν το 362 στα χρόνια του Ιουλιανού- που κατέφυγε στην Ανθηδόνα. Οι κάτοικοι της πόλεως επειδή ήταν παγανιστές μόλις έμαθαν ότι ήταν Χριστιανός, τον έδειραν και τον οδήγησαν έξω από την πόλη. Στη συνέχεια αυτός ο Ζήνων έγινε επίσκοπος της πόλεως. Πρώτος γνωστός επίσκοπος της Ανθηδώνος υπήρξε ο Παύλος που έλαβε μέρος στις Συνόδους της Εφέσου και της Χαλκηδόνος το 431 και 451 αντίστοιχα. Στη συνέχεια ένας άλλος επίσκοπος υπήρξε ο Ευστάθιος -που έλαβε μέρος στη Σύνοδο των Ιεροσολύμων το 518- και ο Δωρόθεος σε αυτήν του 536. Την εποχή εκείνη ήταν γνωστή ως Μαϊουμάς. Δεν πρέπει να παραλειφθεί και ένας άλλος επίσκοπος ο άγιος Κοσμάς ο Μελωδός (743-752 μ.Χ.).

Πρόκειται για τη σημερινή πόλη του Ισραήλ Tell Blakhiyah -2 χιλιόμετρα βορείως του λιμανιού της Γάζας-, ενώ λίγο βορειότερα ένας λόφος λέγεται Teda, εκ παραφθοράς του ελληνικού ονόματος. Ανακαλύφθηκαν βάσεις τοίχου στην επιφάνεια του εδάφους και κάτω από τους αμμολόφους θραύσματα αγγείων.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Eσωτερικών δήλωσε ότι το έργο αφορά μόνο μια περιορισμένη περιοχή και θα είναι μικρής διάρκειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε κάθε περίπτωση, η επίσημη κυβέρνηση της Χαμάς, θα δώσει την δέουσα προσοχή έτσι ώστε να μην βλάψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που θα έχουν θαφτεί στην περιοχή.

Ωστόσο, σειρά ακτιβιστών έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Χαμάς, Ismail Haniyeh και την Unesco να παρέμβει για την πρόληψη ζημιών στην αρχαία περιοχή του λιμανιού.


Πηγή: Ansa, Wikipedia
Πηγή εικόνας: Biblical Archaeological Society

Δεν υπάρχουν σχόλια