Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογική έρευνα στην Κοιλάδα του Ποταμού Τρέμιθου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου αρχαιολογικής έρευνας στην ...


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου αρχαιολογικής έρευνας στην κοιλάδα του ποταμού Τρέμιθου, υπό τη διεύθυνση της δρος Sarah Stewart και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Trend του Καναδά. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα διενήργησε επιφανειακή έρευνα σε διάφορα τμήματα της κοιλάδας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να εντοπίσει θέσεις κατά μήκος του ποταμού Τρέμιθου που βρίσκονταν σε χρήση κατά τη Νεολιθική περίοδο. Εκτιμάται πως η αιτία που έφερε ανθρώπους σε αυτό τον χώρο σε μια τόσο πρώιμη περίοδο ήταν οι πρώτες ύλες που εντοπίζονταν στις υπώρειες της οροσειράς του Τροόδους, κυρίως οι μεγάλες ποσότητες υψηλής ποιότητας πυριτόλιθου. 

Η Δρ Stewart κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε εμπλακεί στο πρόγραμμα έρευνας της Πρώιμης Νεολιθικής Κύπρου (Elaborating Early Neolithic Cyprus - EENC), το οποίο κατάφερε να εντοπίσει σημαντικό αριθμό πηγών πυριτόλιθου και θέσεις με διασπορά λίθινων εργαλείων σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Αναλιόντα ως την Αλάμπρα. Ένα από τα σπουδαιότερα αποτελέσματα εκείνου του ερευνητικού προγράμματος ήταν ο εντοπισμός και η ανασκαφή της θέσης Ασπρόκρεμμος στην Αγία Βαρβάρα, που χρονολογείται στην πρωιμότερη φάση της Νεολιθικής περιόδου στην Κύπρο. Γεω-χημικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν υποδεικνύουν πως υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ πηγών πυριτόλιθου στην κοιλάδα του Τρέμιθου και του υλικού που ανασκάφηκε στον Ασπρόκρεμμο. Διερευνάται αν η κοιλάδα του Τρέμιθου θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως δίαυλος πρόσβασης από τη θάλασσα προς την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Κατά τη φετινή ερευνητική περίοδο εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός θέσεων με διασπορά λίθινων εργαλείων σε μια περιοχή που απλώνεται από το φράγμα των Λυμπιών ως το χωριό Αγία Άννα. Στις θέσεις που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται μια σημαντική θέση στην περιοχή της Μοσφιλωτής και μια θέση, πιθανόν πολύ πρώιμης χρονολόγησης, κοντά στην Αγία Άννα. Αυτή η θέση απέδωσε λίθινα εργαλεία και κατάλοιπα εργασιών κατασκευής λίθινων εργαλείων, όμοια με εκείνα που βρέθηκαν σε άλλες θέσεις στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια