Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συντηρεί την ιστορία...

Μια ιστορική μονή στην κατεχόμενη Κύπρο αναστηλώνεται ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης μετά την τουρκική εισβολή. Πρόκειται για τη Μο...

Μονή Αποστόλου Ανδρέα αναστύλωση

Μια ιστορική μονή στην κατεχόμενη Κύπρο αναστηλώνεται ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης μετά την τουρκική εισβολή. Πρόκειται για τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα η οποία βρίσκεται στη μαρτυρική Καρπασία.

Η διαδικασία συντήρησης και αναστήλωσης ξεκίνησε το καλοκαίρι με ένα πρόγραμμα που υλοποιείται υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και την Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία μετέχουν Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι.

«Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει το εσωτερικό του ναού, τη νότια πτέρυγα και δωμάτια στο κεντρικό κυρίως συγκρότημα. Στη συνέχεια θα γίνει συντήρηση του παλαιότερου ναού του 15ου αιώνα», λέει ο κ. Διομήδης Μυριανθέας, αρχιτέκτων και αναστηλωτής στο έργο. «Ασφαλώς υπάρχει συγκίνηση και φόρτιση. Να κάνεις ουσιαστικές εργασίες που έχουν σχέση με τη συντήρηση, την προστασία και την ιστορία του τόπου είναι μια διάσταση που συγκινεί και μας φορτίζει συναισθηματικά».

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλήματα καταγράφονται στο κωδωνοστάσιο, ενώ υπάρχουν σοβαρές φθορές στο κτίριο. Αν και δεν παρουσιάζει πολλά εμφανή στοιχεία κατάρρευσης, έχει επιβαρυνθεί επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα και έχει μείνει χωρίς συντήρηση 40 χρόνια. Πρόκειται για ένα μνημείο-προσκύνημα, που αποτελεί σύμβολο για τον Ελληνισμό της Κύπρου και συνεπώς η δυνατότητα να αποκατασταθεί το συγκρότημα έχει τεράστια σημασία για ηθικούς, πνευματικούς και πολιτικούς λόγους.

«Όμως υπάρχουν και άλλα έργα συντήρησης που εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη έχουν επισκευαστεί 4-5 εκκλησίες, μεταξύ αυτών και κάποιες που είχαν καταστραφεί από την εισβολή και είχαν λεηλατηθεί. Προτεραιότητα δίδεται σε όσες είναι υπό κατάρρευση. Αυτήν τη στιγμή είναι υπό εξέλιξη η επισκευή του Αγίου Αυξεντίου στο Ριζοκάρπασο, που συλήθηκε και είχε σοβαρά στατικά προβλήματα. Βεβαίως και τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι υπό τη σκέπη του ΟΗΕ».

Ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια

«Ήταν μια εργασία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου που ολοκληρώθηκε το 2007, ενώ απαιτήθηκε χρόνος για να εξασφαλισθούν οι διαδικασίες. Η χρηματοδότηση είναι από την Εκκλησία της Κύπρου, ενώ είχαν τεθεί θέματα όπως η μη αναγνώριση του «κράτους» κ.λπ. Εντέλει φορέας υλοποίησης είναι η υπηρεσία του ΟΗΕ, μέσω της οποίας διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση του έργου», λέει ο κ. Πέτρος Κουφόπουλος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που μαζί με τον καθηγητή Νίκο Πολυδωρίδη είχαν εκπονήσει τη μελέτη το 2003-04.


Πηγή: Γ. Αποστολίδης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια