Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκέψεις για την εικονογραφία των ταφικών μνημείων της Αρχαίας Μακεδονίας

Η Δρ. Έφη Οικονόμου, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, θα δώσει διάλεξη με τίτλο:  « Σκέψεις για την εικονογρ...

Σκέψεις για την εικονογραφία των ταφικών μνημείων της Αρχαίας Μακεδονίας

Η Δρ. Έφη Οικονόμου, αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Σκέψεις για την εικονογραφία των ταφικών μνημείων της Αρχαίας Μακεδονίας». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 του Δεκεμβρίου, στις 19:00 στις εγκαταστάσεις του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Τσάμη Καρατάσου 5, 5ος όροφος Κουκάκι.

Τα μόνα σωζόμενα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής από την αρχαιότητα είναι οι εικονογραφικές ομάδες που ανακαλύφθηκαν στα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας. Αυτά τα μνημεία κυμαίνονται από απλούς κιβωτιόσχημους τάφους μέχρι τους πιο περίτεχνους Μακεδονικούς τάφους. 

Ο συνδυασμός των αρχιτεκτονικών στοιχείων που οδήγησαν στη δημιουργία του λεγόμενου τύπου του «Μακεδονικού τάφου» θα παρουσιαστεί στη διάλεξη αλλά κυρίως θα επικεντρωθεί στα εικονογραφικά θέματα των ταφικών κτιρίων, τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: α) στον κόσμο των θεών, β) στον κόσμο του μύθου, γ) στον κόσμο των ανθρώπων και δ) στα διακοσμητικά μοτίβα. Η επιλογή των εικονογραφικών κύκλων ποικίλλει καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου από το 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Δεν κυριαρχούν πλέον οι απεικονίσεις που προωθούν την ζωή των αριστοκρατών του 4ου αιώνα π.Χ. αλλά αντικαθίστανται από αυτές των πολεμιστών και του στρατιωτικού εξοπλισμού στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει τις συνεχιζόμενες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Μακεδονία.

Η μνημειακή ταφική ζωγραφική είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί μια βασική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη μακεδονική κοινωνία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που συμπίπτει με την άνοδο και την πτώση του μακεδονικού βασιλείου. Τα εικονογραφικά θέματα ερμηνεύονται ως ένα μέσο επικοινωνίας που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του νεκρού, στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων εννοιών και των δομών της μακεδονικής κοινωνίας.

Αυτές οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην επέκταση της μακεδονικής κυριαρχίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια