Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νόμισμα με το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Μια εντυπωσιακή αγροικία 2.800 ετών, η οποία περιελάμβανε είκοσι τρία (23) δωμάτια, ανακαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρ...


Μια εντυπωσιακή αγροικία 2.800 ετών, η οποία περιελάμβανε είκοσι τρία (23) δωμάτια, ανακαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, που πραγματοποιεί  η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων στην πόλη Rosh Ha-‘Ayin. Σε αυτή βρέθηκε νόμισμα με το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον Amit Shadman, επικεφαλής της ανασκαφής: «Η αγροικία, η οποία είναι εξαιρετικά διατηρημένη, εκτείνεται σε μια έκταση 30 × 40 μέτρων και χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Κ.Χ., την περίοδο κατάκτησης της περιοχής από τους Ασσύριους. Οι οικίες των αγροκτημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λειτουργούσαν ως μικροί οικισμοί, των οποίων οι κάτοικοι συμμετείχαν στην παραγωγή και αξιοποίηση των γεωργικών προϊόντων. Τα πολυάριθμα πατητήρια που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του οικισμού μαρτυρούν ότι η οινοπαραγωγή ήταν ο πιο σημαντικός γεωργικός κλάδος στην περιοχή. Ένα μεγάλο σιλό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση σιτηρών, υποδεικνύει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι ασχολούνταν επίσης και με την καλλιέργεια δημητριακών».

Εναέρια φωτογραφία της εντυπωσιακής αγροικίας
Σύμφωνα με τον Shadman η αγροικία συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της περσικής περιόδου τον 6ο αιώνα π.Κ.Χ. και κατά την Ελληνιστική περίοδο,  η οποία ξεκίνησε στην περιοχή με την άφιξη του Μ. Αλεξάνδρου, ενός από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της αρχαιότητας. Η νίκη του Μ. Αλεξάνδρου κατά των Περσών το 333 π.Κ.Χ. αποτέλεσε την εκκίνηση πολλών επιτυχημένων στρατιωτικών εκστρατειών. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στο Ισραήλ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες και η περιοχή άνοιξε τις πύλες της στο μεγάλο πολεμιστή.



Αποδεικτικά στοιχεία της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή βρέθηκαν σε ένα από τα δάπεδα του κτιρίου, με τη μορφή ενός σπάνιου ασημένιου νομίσματος που φέρει το όνομα του στρατιωτικού ηγέτη: «ΑΛΕΞΑNΔΡΟΥ». Διακρίνεται επίσης η μορφή του θεού Δία στην ίδια πλευρά του νομίσματος, ενώ στην άλλη, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, απεικονίζεται η κεφαλή του Ηρακλή (ίσως, και ο Μ. Αλέξανδρος που φοράει την λεοντοκεφαλή).

Κατά την Οθωμανική περίοδο ένα ασβεστοκάμινο που κατασκευάστηκε μέσα στην αγροικία χρησιμοποίησε τους λίθους του κτιρίου ως έτοιμη πηγή πρώτων υλών.

Υπό το φως της εξαιρετικής κατάστασης που βρέθηκε αυτή η αγροικία, η Ισραηλινά Αρχή Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων αποφάσισε να διατηρήσει τη την αρχαία δομή στον χώρο που βρέθηκε προς όφελος των κατοίκων της πόλης αλλά και του ενδιαφερόμενου κοινού.



Δεν υπάρχουν σχόλια