Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Έφεσος στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η αρχαία πόλη της Εφέσου αποτελεί και επίσημα μέλος της λίστας Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετά από ψηφοφορία που διενε...

Η Έφεσος στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Η αρχαία πόλη της Εφέσου αποτελεί και επίσημα μέλος της λίστας Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετά από ψηφοφορία που διενεργήθηκε στη Βόννη στις 5 Ιουλίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Hüseyin Avni Botsali, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO  δήλωσε ότι η ομόφωνη έγκριση της ένταξης της αρχαίας Εφέσου στα Μνημεία Παγκόσμια Κληρονομιάς αποτελεί μεγάλη επιτυχία.

«Στην πραγματικότητα, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη στους ώμους μας όσον αφορά τη συνεργασία μας με την διεθνή κοινότητα σε αυτόν τον τομέα. Θα καταβάλουμε σημαντικές προσπάθειες για την προστασία των πολιτισμικών αξιών και της πολιτιστικών αγαθών», πρόσθεσε.

Ο Ömer Çelik, ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού γιόρτασε την ένταξη της Εφέσου με αναρτήσεις στο Twitter.

«Μόλις λάβαμε τη δεύτερη καλή είδηση από τη Γερμανία. Η Έφεσος είναι πλέον και επίσημα στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς», είπε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πόλη της Εφέσου ήταν πάντα βασικό λιμάνι καθώς και σημαντικό πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο σε όλη την διάρκεια της ιστορίας.

«Ως κύρια πόλη της επιστήμης, του πολιτισμού και της τέχνης της εποχής της, η Έφεσος ήταν μια περιοχή που κατοικήθηκε αδιάκοπα για εννέα χιλιάδες χρόνια περίπου από την προϊστορική εποχή και στην συνέχεια στην ελληνιστική, ρωμαϊκή, ύστερη ρωμαϊκή περίοδο μέχρι και την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Çelik η Έφεσος, που δέχεται 2.000.000 επισκέπτες ετησίως, αποτελεί πλέον μια περιοχή που όλος ο κόσμος συμφώνησε ότι είναι ένας τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε άλλη συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Çelik σημείωσε την απειλή για την παγκόσμια κληρονομιά από την δράση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Ενώ μια τρομοκρατική ομάδα που ονομάζεται Daesh καταστρέφει αρχαίες πόλεις, η ένταξη της Εφέσου αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα κατά της βαρβαρότητας και δείχνει ότι η Τουρκία ως μουσουλμανική χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο κατάφερε να εντάξει τα αρχαία μνημεία της στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε, χρησιμοποιώντας την αραβική λέξη για το ISIS.



Δεν υπάρχουν σχόλια