Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα έρευνα για τον τάφο της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου

Ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια της Αιγύπτου ίσως ανακάλυψαν επιστήμονες, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν εντοπίσει τον τάφο της π...



Ένα από τα πιο διάσημα μυστήρια της Αιγύπτου ίσως ανακάλυψαν επιστήμονες, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν εντοπίσει τον τάφο της πιο γνωστής βασίλισσας της Αιγύπτου -της Νεφερτίτης, ευρέως γνωστής για την ομορφιά της.

Ομάδα Βρετανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Mamdouh Damati εκτιμά ότι η Νεφερτίτη θα μπορούσε να έχει ταφεί σε έναν μυστικό θάλαμο στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, ένα διάσημο αξιοθέατο στο Κάιρο που αποτέλεσε αντικείμενο σχολαστικής σάρωσης από ειδικό ραντάρ τις προηγούμενες ημέρες.

Προηγήθηκαν έρευνες με ραντάρ, οι οποίες αποκάλυψαν ότι πίσω από τους τοίχους του τάφου του Τουταγχαμών υπάρχουν οργανικά υλικά, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν αποτελούν κοιλότητες δημιουργημένες από τη φύση ή από ανθρώπινο χέρι.

Αν αποδειχθεί ότι οι κοιλότητες είναι κατασκευασμένες από άνθρωπο, το εύρημα είναι σύμφωνο με μια θεωρία του Βρετανού αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, σύμφωνα με την οποία η μονάρχης, σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν -που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ΄ και το άλλαξε προς τιμήν της λατρείας του Θεού Ατόν-, η οποία γεννήθηκε γύρω στο 1370 π.Χ. και πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών, τάφηκε σε έναν από τους πίσω θαλάμους του Τουταγχαμών. Για να αποδειχθεί η θεωρία, μπορεί να χρειαστεί να γκρεμιστούν ορισμένοι από τους τοίχους του τάφου.

Η Νεφερτίτη και ο σύζυγός της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν τον μονοθεϊσμό στην αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).

Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη» και οι επιστήμονες πιστεύουν πως καταγόταν από τη Μεσοποταμία. Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής -που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου- η οποία είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία παραμένει άλυτο μυστήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια