Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το «άγνωστο» Κιλκίς και ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ σε διεθνή διαγωνισμό

Ένα ταινιάκι 10 λεπτών με τίτλο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ – Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη, που φτιάχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων...

Το «άγνωστο» Κιλκίς και ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ σε διεθνή διαγωνισμό

Ένα ταινιάκι 10 λεπτών με τίτλο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ – Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη, που φτιάχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, προσδοκά να συστήσει στο ευρύ κοινό τον μεγάλο ηγέτη Σέλευκο, στρατηγό του Μεγαλεξάνδρου, αλλά και το «άγνωστο» Κιλκίς, και να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία μιας σειράς πολιτιστικών διαδρομών. «Μακάρι να μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον κόσμο στην περιοχή για να γνωρίσει τον σπουδαίο αυτόν τόπο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, τονίζοντας την ευκαρπία του τόπου καθώς και τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε.

Ο Σέλευκος ήταν αναμφισβήτητα από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ταινίας με τη ζωή του ήταν της Γ. Στρατούλη. «Είναι μεγάλη μου χαρά να μπορώ να συμβάλω στη διάδοση της γνώσης για τους τόπους μας», σημειώνει.

Ο Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ, γιος του Αντιόχου (στρατηγού του Φιλίππου Β΄) και της Λαοδίκης, γεννήθηκε περί το 358 π.Χ. στην Ευρωπό της Μακεδονίας, κοντά στον Αξιό ποταμό. Ήταν συνομήλικος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και σύμφωνα με τη Γ. Στρατούλη «είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να μεγάλωσαν μαζί και ίσως να δέχτηκαν την ίδια εκπαίδευση από τον Αριστοτέλη». Κατά τους μύθους φαίνεται ότι είχε μια απαράμιλλη ρώμη, «είχε, λέει, τη δύναμη του ταύρου», και δεν θεωρείται τυχαίο ότι έζησε πολλά χρόνια. Πέθανε 79 χρονών – βαθιά γεράματα για την εποχή εκείνη. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που γνωρίζουμε ελάχιστα, καθώς «το άστρο του Αλεξάνδρου σκίασε πολύ σπουδαίους βασιλείς και αυτοκράτορες», εξηγεί η Γ. Στρατούλη. Ο Σέλευκος Α΄ πάτησε στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έγινε κυρίαρχος από τη Βαβυλωνία ως την Ινδία.


Το «άγνωστο» Κιλκίς και ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ σε διεθνή διαγωνισμό

«Πρόκειται για μια προσωπικότητα που σφράγισε την παγκόσμια ιστορία, έναν ισχυρό ηγέτη, στρατηγό και πολιτικό άντρα, που έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου», επισημαίνει η Γ. Στρατούλη. 


Ένα κλικ για τον Σέλευκο και την Ευρωπό

Με την ταινία Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ – Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό «Μuseums in Short», έναν διαγωνισμό για ταινίες μικρού μήκους, η παραγωγή των οποίων έχει πραγματοποιηθεί από μουσεία με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και την ενημέρωση του κοινού. 



Με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ταινία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Macine Motion Pictures Productions και με την επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Βράντζα. Την επιστημονική εποπτεία - γενικό συντονισμό είχαν η δρ Γεωργία Στρατούλη και ο δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Η ταινία βρίσκεται online στην πλατφόρμα του  διαγωνισμού και αναμένει την ψήφο του κοινού.


«Γεννιούνται» πολιτιστικές διαδρομές

Στοίχημα όχι μόνο της Γ. Στρατούλη, αλλά και όλων των ανθρώπων της Εφορείας, είναι εκτός από το να γίνει γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς το όνομα και το έργο του Σέλευκου, να προβληθεί και η ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, της Ευρωπού, η οποία όπως εξηγεί «αναδεικνύεται σε ένα νέο πεδίο έρευνας». Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι στην ανάδειξη της περιοχής θα μπορούσαν να συμβάλουν και πολιτιστικές διαδρομές, για παράδειγμα από την Ευρωπό στη Γουμένισσα, οι οποίες συνδυάζουν το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής με τους αμπελώνες και τις μοναδικές μουσικές του τόπου.


Πηγή: PontosNews, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια