Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα αρχαίο φυλαχτό γονιμότητας στην έρημο του Ισραήλ

Τον περασμένο μήνα, ενώ περπατούσε με την οικογένειά του στη βόρεια έρημο Negev του Ισραήλ, ο 11χρονος Zvi Ben-David βρήκε ένα μικροσκοπικό ...

11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα αρχαίο φυλαχτό γονιμότητας στην έρημο του Ισραήλ

Τον περασμένο μήνα, ενώ περπατούσε με την οικογένειά του στη βόρεια έρημο Negev του Ισραήλ, ο 11χρονος Zvi Ben-David βρήκε ένα μικροσκοπικό κεραμικό ειδώλιο.

Όπως αναφέρει η Times of Israel, το αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα, της οποίας το μαντίλι καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό της, προφανώς ήταν κατασκευασμένο για να φέρνει γονιμότητα στην κάτοχό του ή να προστατεύει τα παιδιά.

Η μητέρα του Μπεν Νταβίντ, επαγγελματίας ξεναγός, ενημέρωσε αμέσως την Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ (IAA) για το εύρημα. Οι ειδικοί εκεί λένε ότι το άγαλμα είναι μόνο το δεύτερο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα. Το άλλο δείγμα ανακαλύφθηκε επίσης στην έρημο Negev.

Το ειδώλιο με τη μορφή γυναίκας έχει ύψος μικρότερο από τρεις ίντσες. Κατασκευάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, κατά τον πέμπτο ή έκτο αιώνα π.Χ., προς το τέλος της ύστερης περιόδου του ιουδαϊσμού.

«Τα κεραμικά ειδώλια γυναικών με γυμνό στήθος είναι γνωστά από διάφορες περιόδους στο Ισραήλ» αναφέρουν σε δήλωσή τους ο αρχαιολόγος της IAA Oren Shmueli και η επιμελήτρια Debbie Ben Ami. «Ήταν συνηθισμένο να υπάρχουν στο σπίτι και στην καθημερινή ζωή, όπως το σύμβολο hamsa σήμερα, και προφανώς χρησίμευαν ως φυλαχτά για να εξασφαλίσουν προστασία, καλή τύχη και ευημερία».


11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα αρχαίο φυλαχτό γονιμότητας στην έρημο του Ισραήλ
Η οικογένεια του 11χρονου με το αναμνηστικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας | Courtesy of Yevgeny Ostrovsky and Oren Shmueli / Israel Antiquities Authority

Η βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλότερη κατά τους αρχαίους χρόνους, με περίπου το ένα τρίτο των μωρών να πεθαίνουν κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την IAA. «Ελλείψει της προηγμένης ιατρικής, της υγιεινής και των φαρμάκων, τα φυλαχτά παρείχαν ελπίδα και έναν σημαντικό τρόπο έκκλησης για βοήθεια».

Η Rossella Tercatin της Jerusalem Post γράφει ότι οι θεοί της γονιμότητας ήταν συνηθισμένοι στις αρχαίες κοινωνίες. Όπως αποδεικνύεται τόσο από ιστορικά κείμενα όσο και από αρχαιολογικά στοιχεία, οι παραδόσεις των γειτονικών πολιτισμών επηρέασαν τους Ισραηλίτες και μπορεί να χρησίμευσαν ως έμπνευση για το φυλαχτό.

Σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, για παράδειγμα, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλά γυναικεία ειδώλια από το βασίλειο του Ιούδα, τον 7ο και τον 8ο αιώνα π.Χ., που φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την επιρροή της χαναναϊκής θρησκείας στο έθνος. Οι γυναίκες μπορεί να τα έχουν χρησιμοποιήσει στη λαϊκή λατρεία ή ως μαγικά φυλαχτά.

Η IAA απένειμε στον Zvi Ben-David ένα πιστοποιητικό εκτίμησης για την ανακάλυψη του φυλαχτού.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια