Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερίζουν για τον τάφο του Τουταγχαμών

[Credit: Φωτ. αρχείου, A.P.] Πέρασαν τρεις χιλιετίες από την ταφή του φαραώ Τουταγχαμών στη νότια Αίγυπτο και ένας αιώνας από την ανακάλυψη ...

Ερίζουν για τον τάφο του Τουταγχαμών
[Credit: Φωτ. αρχείου, A.P.]

Πέρασαν τρεις χιλιετίες από την ταφή του φαραώ Τουταγχαμών στη νότια Αίγυπτο και ένας αιώνας από την ανακάλυψη του τάφου του. Ακόμη και σήμερα, όμως, οι αιγυπτιολόγοι διαφωνούν σχετικά με την ταυτότητα του «ιδιοκτήτη» του νεκρικού θαλάμου, όπως και για το αν κρύβει και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο δρ Νίκολας Ριβς, πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Το 2015 διατύπωσε τη θεωρία πως πίσω από τον βόρειο και δυτικό τοίχο του νεκρικού θαλάμου βρίσκεται, πιθανότατα, ο τάφος της Νεφερτίτης, καθώς πιστεύει ότι το ταφικό δωμάτιο είναι ο προθάλαμος ενός μεγαλύτερου ταφικού μνημείου.

Ερευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2016 πράγματι αποκάλυψαν κάποια σημεία πίσω από τον περίτεχνα διακοσμημένο δυτικό και βόρειο τοίχο που υποδεικνύουν την ύπαρξη κενών χώρων και οργανικών ή μεταλλικών αντικειμένων. Με μεγάλο ενθουσιασμό ο τότε υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντού Αλνταματί, εξήγγειλε την ανακάλυψη. Δύο χρόνια αργότερα, και ύστερα από άλλες δύο ακτινογραφικές έρευνες, ο διάδοχός του στο υπουργείο δήλωσε ότι τίποτα δεν βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τους τοίχους του θαλάμου. 


Ο Νίκολας Ριβς (2ος από δεξιά) και άλλοι επιστήμονες εξετάζουν τα έγγραφα για τον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ. [Credit: Yumiko Ueno/The New York Times]
Ο Νίκολας Ριβς (2ος από δεξιά) και άλλοι επιστήμονες εξετάζουν τα έγγραφα για τον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ.
[Credit: Yumiko Ueno/The New York Times]

Η θεωρία του Ριβς, όμως, έχει υποστηρικτές όπως η δρ Κάρα Κούνεϊ, καθηγήτρια Αιγυπτιακής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής, στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες, η οποία χαρακτηρίζει τη θεωρία Ριβς μεγαλοφυή και πιστεύει ότι απορρίφθηκε επειδή η εθνικιστική και υπερβολικά κομματική Αίγυπτος αρνείται να χορηγήσει άδεια ανασκαφής στους δυτικούς επιστήμονες εφόσον διαφωνούν με την κομματική γραμμή. 

Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο δρ Ριβς θέλει να συλήσει την πολιτιστική τους κληρονομιά. Το γεγονός ότι ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ θεωρήθηκε από τους Αιγυπτίους ως κάλεσμα για το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία της αιγυπτιακής ταυτότητας. Και αυτό δεν θέλουν να το χάσουν.


Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια