Το αποµεσήµερο φεύγει και δεκάδες µουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα δεν βάζουν λουκέτο. Αντί να λειτουργούν ως δηµόσιες υπηρεσίες...
Το αποµεσήµερο φεύγει και δεκάδες µουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα δεν βάζουν λουκέτο. Αντί να λειτουργούν ως δηµόσιες υπηρεσίες µε ωράριο 08.00-15.00, κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές για να υποδεχθούν όσους αποφασίσουν να δουν µε ησυχία τα εκθέµατα ή να επισκεφθούν µε τη δροσιά έναν χώρο.
Πότε η έλλειψη χρηµατοδότησης, πότε η καθυστέρηση στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, όµως, έχουν ως αποτέλεσµα πολλοί χώροι να µην καταφέρνουν µεσούσης της τουριστικής περιόδου να µένουν ανοιχτοί µετά τις 15.00, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο των επισκεπτών όσο και των ξεναγών που δεν προλαβαίνουν µέσα σε λίγες ώρες να µεταφέρουν τα γκρουπ από τον έναν χώρο στον άλλο.
Φέτος οι µετατάξεις δηµοσίων υπαλλήλων και η πρόσληψη φυλάκων επέτρεψε τη σταδιακή λειτουργία χώρων και µουσείων µε διευρυµένο ωράριο από τα µέσα Μαΐου, διαδικασία που είναι ακόµη σε εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τα κορυφαία σε σηµασία και επισκεψιµότητα, θα λειτουργεί από τις 09.30 έως τις 16.00 µε όλες τις αίθουσές του ανοιχτές, αντί να έχειπλήρως διευρυµένο ωράριο έως τις 19.00 και να έχει κλειστές τις µισές αίθουσες. Οσοι αντιδρούν στη διεύρυνση του ωραρίου, πάλι, υποστηρίζουν πως η επισκεψιµότητα είναι µειωµένη τις απογευµατινές ώρες, το κόστος είναι δυσανάλογο των εισιτηρίων και πως «τα δηµόσια µουσεία αντιµετωπίζονται µε σεβασµό» θεωρώντας πως εκείνα που λειτουργούν έως πιο αργά έχουν «καθιερωθεί στην κοσµική ζωή της Αθήνας». Ποιοι είναι, τελικά, εκείνοι που περνούν την πόρτα ενός µουσείου το απόγευµα; «Επίσηµη έρευνα δεν υπάρχει», παραδέχονται όλοι σε όσους απευθυνθήκαµε.
Η εµπειρική παρατήρηση θέλει τους απογευµατινούς επισκέπτες να είναι µεµονωµένοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, εργαζόµενοι, συνειδητοποιηµένοι επισκέπτες που επιθυµούν να δουν µε ησυχία ένα µουσείο και τουρίστες που έχουν καταλύσει για λίγες ηµέρες στην πόλη και είναι ενηµερωµένοι για το διευρυµένο ωράριο. Προκύπτει ωστόσο το ερώτηµα αν είναι αρκετοί ώστε να αξίζει ο κόπος και οι δαπάνες για τη διπλοβάρδια. «Στην Ακρόπολη, για παράδειγµα, η επισκεψιµότητα είναι πολύ περιορισµένη το απόγευµα και το να µένει ανοιχτή µετάτο µεσηµέρι είναι σχεδόν άνευ λόγου», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Αν υποθέσουµε ότι στην Ακρόπολη κόβονται 10.000 εισιτήρια έως τις 15.00, από τις 15.00 και έως τις 19.00 κόβονται 1.500. Το 80% των επισκεπτών είναι γκρουπ που έρχονται το πρωί, ενώ οι απογευµατινοί επισκέπτες είναι κατά 99% µεµονωµένοι. Αν το δει κάποιος εµπορικά δεν συµφέρει, αλλά δεν έχουµε το δικαίωµα να στερούµε την επίσκεψη σε ανθρώπους που µπορεί να βρίσκονται για λίγες ώρες στην πόλη ή στη χώρα µας», συνεχίζει και υποστηρίζει ότι λίγες είναι οι φορές που το απόγευµα φτάνουν ταξιδιώτες από κρουαζιέρες στον Ιερό Βράχο. Υπάρχει και η πρακτική πλευρά. Οταν κάποιος βγάζει εισιτήριο για την Ακρόπολη που κοστίζει 12 ευρώ έχει δικαίωµα πρόσβασης και σε 9 ακόµη αρχαιολογικούςχώρους, ανάµεσά τους η αρχαία Αγορά και ο Κεραµεικός. Το εισιτήριο αποδεικνύεται άχρηστο αν οι χώροι κλείνουν στις 15.00.
Πηγή: Μαίρη Αδαμοπούλου, Εφημερίδα ¨Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια