Έναν ερμητικά σφραγισμένο σταυρό που χρονολογείται στην περίοδο του 5 ου με 6 ου αιώνα μ.Χ. που χρησιμοποιούταν ως λειψανοθήκη, ανακαλύφθη...
Έναν ερμητικά σφραγισμένο σταυρό που χρονολογείται στην περίοδο του 5ου με 6ου αιώνα μ.Χ. που χρησιμοποιούταν ως λειψανοθήκη, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Θράκης, Περπερικόν στη Ροδόπη.
Σύμφωνα με αναφορές της κρατικής βουλγαρικής τηλεόρασης ο σταυρός ανακαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση. Το εύρημα είναι διακοσμημένο με σύμβολα της πρωτοχριστιανικής περιόδου.
Το περιεχόμενο της λειψανοθήκης θα αναγνωριστεί ύστερα από εξετάσεις ειδικών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών στην Σόφια.
Παρόμοιες λειψανοθήκες χρησιμοποιούταν για την φύλαξη οστών αγίων, κομμάτια του Τιμίου Σταυρού, και σπανίως, μαλλιών ή δακρύων της Παρθένου Μαρίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής βουλγαρικής τηλεόρασης.
Ο αρχαιολόγος καθηγητής Nikolai Ovcharov αναφέρει ότι ένα φυλαχτό, στο οποίο φυλασσόνταν τρίχες μαλλιών της Παρθένου Μαρίας, που φορούσε ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος βρέθηκε σε καθεδρική εκκλησία στη Ρενς της Γαλλίας.
Παρά το γεγονός ότι το Περπερικόν κατοικήθηκε από την αρχαιότητα και αποτέλεσε θρησκευτικό κέντρο της περιόδου, τα νέα ευρήματα καταδεικνύουν την σπουδαιότητά του για την Βυζαντινή περίοδο και τον χριστιανισμό.
Πηγή: The Archaeology News Network
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια