Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν οικολόγοι. Ανακύκλωναν στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων πάσης φύσεως πολύτιμα υλικά και έβγαζαν εκτός πόλ...
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν οικολόγοι. Ανακύκλωναν στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων πάσης φύσεως πολύτιμα υλικά και έβγαζαν εκτός πόλεως τις οχλούσες (βιοτεχνικές) δραστηριότητες. Υπήρξαν, βεβαίως, και εξαιρέσεις τις οποίες πλήρωσαν. Διδάχτηκαν, όμως, από αυτές. Τι διδασκόμαστε, άραγε, εμείς οι απόγονοί τους; Τα εντελώς αντίθετα. "Κακοποιήσαμε το τοπίο, το περιβάλλον, την ιστορία, τα εκχυδαΐσαμε, στην αγωνία της οικονομικής υπερεπάρκειας." Τα λόγια αυτά της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ημερίδα "Νερό - περιβάλλον-πολιτισμός", που έγινε στο ΥΠΠΟΤ, παρουσιάζουν με ακρίβεια το φαινόμενο.
Κάνοντας μια "απλή αναγωγή στο παρόν", σημείωσε πως η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας "αποδεικνύει τις λάθος επιλογές της κοινωνίας μας των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιλογές μας προβάλλονται και στα τοπία που δημιουργήσαμε. Η βελτίωσή τους και η δημιουργία νέων με κριτήριο την ποιότητα και τις αειφόρους αρχές στην αναπτυξιακή προοπτική είναι μονόδρομος". Βαδίζοντας αποφασιστικά σε αυτόν τον μονόδρομο, η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων πρότεινε στο σχετικό εθνικό πρόγραμμα δράσης τις "Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές". Η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη ανέφερε τέσσερα σημεία που θα μπορούσαν να ενταχθούν πιλοτικά: Ο Ηριδανός ποταμός, στον οποίο γίνονται πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κάποιες δράσεις, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, "είχαν ως στόχο να καταδείξουν την αξία του ρέοντος ύδατος για την αρχαία και σύγχρονη πόλη των Αθηνών".
Ο υγρότοπος της Βραυρώνας "συνδυάζει τον αρχαιολογικό χώρο με το μοναδικό φυσικό τοπίο, με σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά. Τέλος, η πρωτοπόρος Ελεύθερνα της Κρήτης διαθέτει ήδη από το 1985 ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πράσινης πολιτιστικής διαδρομής, συνδυασμένο με την ανασκαφική έρευνα που διεξάγεται εκεί. Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και η ομάδα του, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, εκπονούν και άλλα προγράμματα: μικρά άλση σε δύο πλαγιές του λόφου όπου πρόκειται να φυτευτούν δείγματα της αρχαίας χλωρίδας και κυρίως τα αρωματικά φυτά και τα βότανα, για τα οποία ήταν περίφημη η Κρήτη. Τέλος, σχεδιάζεται ειδική διαδρομή από το Πάνορμο, το λιμάνι της αρχαίας Ελεύθερνας (στη βόρεια ακτή της Κρήτης) μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο.
Πηγή:Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"
Πηγή:Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια