Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Αργώ στο BBC και στο ΕΣΠΑ

Γλυκόπικρη γεύση για το Μουσείο της Αργούς. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την περασμένη Τρίτη οι δημοσιογράφοι ά...


Γλυκόπικρη γεύση για το Μουσείο της Αργούς. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την περασμένη Τρίτη οι δημοσιογράφοι άκουσαν δια στόματος του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Φ. Λαμπρινίδη τους τίτλους τέλους για την κατασκευή και λειτουργία Θεματικού Πάρκου στο Πεδίον του Άρεως. Ένα έργο που η μελέτη του είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.


Με αφορμή την πληρωμή της Α΄ Φάσης του έργου από το Δήμο Βόλου και την απόφασή της Δημοτικής Αρχής για μη χρηματοδότηση της Β΄ Φάσης (κατασκευή και λειτουργία του Θεματικού Πάρκου) από τα ΣΔΙΤ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αιτιολόγησε την απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής ως ένα έργο του οποίου η κερδοφορία είναι οριακή, ως εκ τούτου τελεί εν αμφιβόλω αν κατά τη Β΄ Φάση θα εκδηλώνονταν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για μία δράση που αποτελεί το brand name για το Βόλο και τη Μαγνησία.


Λίγη λεπτά αργότερα ωστόσο τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, όσο και ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης που πήρε στη συνέχεια το λόγο, εξέφρασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική τους βούληση για την κατασκευή του Μουσείου της Αργούς όχι από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά από πιστώσεις του ΕΣΠΑ αυτή τη φορά..


Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λαμπρινίδης, ο Δήμος Βόλου έχει ήδη υποβάλει πρόταση η οποία έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης με το ποσό των 50.000 ευρώ. Το μόνο αρνητικό στην όλη ιστορία είναι ότι αν και το ΕΣΠΑ ανοίγει το δρόμο για το… σπίτι του μυθολογικού πλοίου, εν τούτοις για να το δούμε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη αρκετά χρόνια, αφού «ως ημερομηνία λήξης για την επιλεξιμότητα των δαπανών ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2015»


Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου «στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η πράξη «Τεχνική βοήθεια του Δήμου Βόλου» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 1, «Υποστήριξη επιτελικών δομών λειτουργιών και δικαιούχων φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής», η οποία και χρηματοδοτείται, όπως είπαμε με το ποσό των 50.000€ .


Το παραπάνω ποσό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Δήμου Βόλου, θα αξιοποιηθεί για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και την κατάθεση εν τέλει μιας ολοκληρωμένης πρότασης με σκοπό τη δημιουργία «Νεώσοικου» για τη στέγαση της Αργούς αλλά και την γενικότερη αξιοποίηση του ομοιώματος του μυθικού σκάφους.


Η ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ, λένε οι υπεύθυνοι του Δήμου, έρχεται να αντικαταστήσει προηγούμενη μελέτη η οποία είχε ανατεθεί με τη διαδικασία ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) από το Δήμο Βόλου και η οποία αφορούσε στην «Ανάπτυξη και λειτουργία θεματικού πάρκου Αργούς στο Βόλο». Η πρώτη φάση του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διακόπηκε η προσυμβατική διαδικασία της δεύτερης φάσης λόγω οριακής, όπως προαναφέραμε, κερδοφορίας του έργου .


Η ένταξη τη πράξης στο ΕΣΠΑ, λένε οι υπεύθυνοι των Διευθύνσεων και Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, έρχεται να αξιοποιήσει τα προηγούμενα δεδομένα και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να εκπονηθεί μια μελέτη για να μπορέσει ο Δήμος Βόλου να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ.


Η μελέτη, όπως σημειώνουν, που θα εκπονηθεί θα συμπεριλαμβάνει μια πλήρη οικονομοτεχνική, μια μουσειολογική και μια κτηριολογική μελέτη καθώς και μία αρχιτεκτονική προμελέτη.


Το περιεχόμενο της πρότασης πρέπει να ενσωματώνει σαφείς κατευθύνσεις για τα παρακάτω:


α) τη χωροθέτηση του Νεώσοικου για τη στέγαση της Αργούς,


β) τη χωροθέτηση του μουσείου το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα τα οποία θα επιτρέπουν στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με την μυθολογία και την ιστορία με βιωματικό τρόπο, προσφέροντας μια συναρπαστική διδακτική εμπειρία,


γ) την αξιοποίηση του μουσείου και τη διασύνδεσή του με άλλες δυνατότητες της περιοχής, είτε πολιτιστικού περιεχομένου, είτε δυνατοτήτων αναψυχής σε περιφερειακό επίπεδο


δ) τη διασύνδεση της πρότασης ανάδειξης της Αργούς και του μουσείου με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας και τις συγκοινωνιακές δυνατότητες που διαθέτει (λιμάνι, αεροδρόμιο, οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση).


Η χρονική διάρκεια για την υλοποίηση της πράξης ορίζεται σε δεκαεννέα μήνες με ημερομηνία λήξης για την επιλεξιμότητα των δαπανών την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Ο Δήμος Βόλου έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της παραπάνω πράξης καθώς διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου ΕΛΟΤ και έχει οργανωμένες υπηρεσίες Προγραμματισμού και Τεχνική, οι οποίες είναι ικανές να προετοιμάσουν τους φακέλους του έργου που ο Δήμος ακολούθως θα προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ.


«Οι εργασίες συντήρησης του σκάφους που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου και η πολύμηνη καθέλκυσή και παραμονή του στο καθορισμένο σημείο του λιμανιού αποτελούν το πρώτο βήμα για την ανάδειξη της Αργούς» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης.


«Η επικείμενη κινηματογράφηση του πλοίου σε πλόες του εντός του Παγασητικού κόλπου και μέχρι τη Σκιάθο σα πλαίσια του ντοκιμαντέρ OXUS του David Adams αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ανάδειξη του μύθου και τη περιοχής μας σε διεθνές επίπεδο. Με τη μελέτη που εντάχθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δρομολογούμε πλέον βάσιμα τη δημιουργία του μουσείου της Αργούς».


Ντοκιμαντέρ για το BBC


Εξάλλου κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ με θέμα τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας ετοιμάζει εταιρία παραγωγής ταινιών από την Αυστραλία, η οποία έχει ζητήσει την υποστήριξη του Δήμου Βόλου για το σκοπό αυτό. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από το BBC και άλλα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως, ενώ αντίγραφο θα παραδοθεί στο Δήμο Βόλου προκειμένου να το αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου τουριστικής προβολής της πόλης.


Πιο συγκεκριμένα, συνεργείο της εταιρίας “David Adams Films” θα βρεθεί στο Βόλο την ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα κατά το διάστημα από 8 έως 11 Ιουνίου, προκειμένου να κινηματογραφήσει την αναχώρηση της Αργούς από το λιμάνι της πόλης, όπως ο μύθος αναφέρει. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν εντός του Παγασητικού Κόλπου με τη συμμετοχή 55 κωπηλατών από το Σύλλογο «Αργοναύτες 2008» και στόχος της εταιρίας είναι το φιλμ να προσεγγίζει, όσο είναι δυνατόν, τις συνθήκες εκείνης της περιόδου. Τον συντονισμό του προγράμματος OXUS-AΡΓΩ (OXUS SECRETS OF A LOST WORLD) εκ μέρους του Δήμου έχει αναλάβει ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Ν. Ντόκος, ενώ στην ομάδα παρακολούθησης και εκτέλεσης του προγράμματος συμμετέχουν η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Σ. Μπαρτζιώκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωπηλατών «Αργοναύτες 2008» Κ. Κεχαΐδης, ο ύπαρχος Δημ. Μουτσινάς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.




Πηγή: Εφημερίδα "Ταχυδρόμος"

Δεν υπάρχουν σχόλια