Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρώγοντας όπως οι αρχαίοι

Μια μοναδική εμπειρία περιμένει όσους βρεθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαι...


Μια μοναδική εμπειρία περιμένει όσους βρεθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.



Παρουσιάζοντας τη δουλειά της Μαριάνας Καβρουλάκη, ερευνήτριας της Ιστορίας της Διατροφής και ιδρύτριας των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας, ο Σύλλογος διοργανώνει δύο μαγικές γαστρονομικές βραδιές.


Η Μαριάνα Καβρουλάκη θα βρίσκεται για δύο βράδια Παρασκευής στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136, Θησείο) με σκοπό οι παραβρισκόμενοι να δοκιμάσουν γεύσεις από άλλες εποχές και με θέα την Ακρόπολη να συζητήσουν για τη ρωμαϊκή και βυζαντινή γαστρονομία.


Την Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:00 το δείπνο είναι εμπνευσμένο από τα τραπέζια της αρχαίας Ρώμης. Το μενού περιλαμβάνει τόσο πιάτα τυπικά ενός εορταστικού γεύματος όσο και πιάτα που προέρχονται από την αγροτική κουζίνα της Ρώμης.


Το δείπνο κλείνει με δύο γλυκά, τον Κρητικό γάστριν και την tyropatinam, της οποίας το πρώτο συνθετικό υποδεικνύει ελληνική προέλευση.


Συμμετοχή, ενημέρωση και κρατήσεις στο e-mail mkavroulakis@gmail.com ή στα τηλέφωνα 210 3252214 (11.00- 15:00) και 6970988908 (9:00-15:00 - 18:00 - 21:00). Η τιμή είναι 25 ευρώ ανά άτομο. Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση. Η επόμενη γαστρονομική εκδήλωση «Τρώγοντας στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ώρα 21:00.


Το μενού του ρωμαϊκού δείπνου περιλαμβάνει:


Ιsicia omentata


Κεφτεδάκια: κρέας, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, πιπέρι, κουκουνάρι, πιπέρι, fish sauce, πετιμέζι.


Gustum de curcubitis


Κολοκυθάκια, πιπέρι, κύμινο, ασαφετίδα, πήγανος, ξίδι, fish sauce, πετιμέζι.


Αγγούρι και καρπούζι


Αγγούρι και καρπούζι, πιπέρι, φλισκούνι, μέλι, ξίδι, fish sauce.


Μulsum


Oινόμελι


Μixtura cum nucleis pineis


Τυρί, κουκουνάρια, αμύγδαλα, μαϊντανός, ελαιόλαδο, ξίδι, κόλιαντρο, δυόσμος, πήγανος, θυμάρι, πιπέρι.


Έτνος αρακά


Αρακάς, πράσσο, άνηθος, ελαιόλαδο


Ψωμί όλυρας (triticum spelta)


Ωμό λάχανο


Λάχανο με κόλιαντρο, ξίδι, μέλι, ασαφετίδα


Χοιρινό με σάλτσα κρασιού και σύκου


Χοιρινό, κόλιαντρο, σύκα, κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, μαϊντανός


Πληγούρι


Γλυκά:


Τyropatina


Aυγά, γάλα, μέλι, πιπέρι.


Γάστρις


Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μέλι, μαύρο πιπέρι.






Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια