Σημαντικά ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές. Ανασκαφές στο κάστρο του Κόκκινου Νερού, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., έφεραν...
Σημαντικά ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές. |
Οι ανασκαφές έγιναν υπό την αιγίδα της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας με την εθελοντική συμμετοχή κατοίκων της περιοχής και 12 φοιτητών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκε από τη βλάστηση μεγάλο μέρος της νότιας πλευράς των τειχών του κάστρου, το οποίο ταυτίζεται με την αρχαία πόλη των Ευρυμενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή δεν είχε γίνει μέχρι τώρα κάποια συστηματική έρευνα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι η ευρεία περίοδος ζωής του κάστρου που πιθανότατα φτάνει μέχρι τα υστεροβυζαντινά χρόνια.
Η κ. Ρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, σημείωσε σχετικά: «Η αφορμή δόθηκε φέτος από την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στην περιοχή το χειμώνα και αποκάλυψε μεγαλύτερο μέρος του κάστρου από αυτό που γνωρίζαμε. Το συγκεκριμένο κάστρο-φρούριο το διαμόρφωσε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα. Αν συνεχίσουμε την έρευνά μας θα βρούμε τόσο τα κτίρια που υπήρχαν μέσα στο κάστρο όσο και το περίγραμμα των τειχών για να δούμε πόσο μεγάλο ήταν και να πάρουμε περισσότερα στοιχεία για την πόλη».
Κατά τη διάρκεια των πενθήμερων ανασκαφών, εκτός από κεραμικά ευρήματα, ήρθαν στο φως δύο δεξαμενές που χρησίμευαν στην αποθήκευση νερού κατά την περίοδο πολιορκίας, η συνέχεια ενός τετράγωνου πύργου στο νότιο τείχος, μια σκάλα που μαρτυρά και την ύπαρξη μιας κοντινής πύλης και ένα μαρμάρινο τέμπλο που σηματοδοτεί την ύπαρξη εκκλησίας της βυζαντινής περιόδου.
Στη βόρεια πλευρά του κάστρου, η έρευνα δεν απέδωσε καρπούς γιατί, όπως φαίνεται, το βάθος στο οποίο βρίσκονται τα κτίρια είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, οι ανασκαφείς δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα ευρήματα που κατάφεραν να ανασύρουν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Πασχάλης Ανδρούδης, λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική γιατί δόθηκε η δυνατότητα σε 12 φοιτητές να αποκτήσουν την πρώτη τους εμπειρία στην ανασκαφή. Η συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήταν αποδοτική και η βοήθεια των τοπικών φορέων καταλυτική αφού μας προσέφεραν κατάλυμα και τροφή».
Το αν θα συνεχιστούν οι ανασκαφές θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες που θα έχει η αρμόδια Υπηρεσία και από το αν θα χορηγηθούν οι απαραίτητες πιστώσεις.
Πηγή: Ν. Ρουμπής, Εφημερίδα "Ελευθερία"
Δεν υπάρχουν σχόλια