Άποψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων Καβάλας Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της ανάπλασης όλου του κέντρ...
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων Καβάλας |
Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει την απαρχή ενός ευρύτερου, μεγαλόπνοου, σχετικού με την ενοποίηση του πλήθους των αρχαιολογικών χώρων ενδιαφέροντος της περιοχής και όχι μόνο, με στόχο να μην υπάρχουν τουρίστες «κομήτες» αλλά να δίνεται η δυνατότητα πολυήμερης παραμονής για όσους ενδιαφέρονται να συνδυάσουν ιστορική και περιβαλλοντική περιήγηση.
«Είναι μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια και αποτελεί όνειρο όλων των κατοίκων της περιοχής», λέει ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο εύρος της ανάπλασης για τη συγκεκριμένη μελέτη:
«Μιλάμε για όλους τους δρόμους που ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου, από τον περιβάλλοντα χώρο και φτάνουν μέχρι το ταχυδρομείο των Κρηνίδων, τον κόμβο της οδού Αγίου Χριστοφόρου και ξανά μέχρι την πλατεία. Όλο το σύμπλεγμα των δρόμων αυτών θα αναπλαστεί και θα δημιουργηθεί ένας πεζόδρομος, ο οποίος θα κατευθύνει τους επισκέπτες της περιοχής από τον αρχαιολογικό χώρο προς στην πλατεία των Κρηνίδων όπου, πρέπει να σημειώσουμε, ότι κι εκεί υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Οπότε θα συμβεί αυτό που λέμε ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.
Επιπλέον οι υπόλοιποι δρόμοι θα διαπλατυνθούν στα πεζοδρόμιά τους, θα μονοδρομηθούν κάποιοι, θα κατασκευαστούν με έναν παραδοσιακό τρόπο και το οδόστρωμα και τα κράσπεδα, θα τοποθετηθούν παραδοσιακά φωτιστικά, θα γίνουν δενδροφυτεύσεις, και θα τοποθετηθούν παγκάκια. Είναι κάτι που θα αλλάξει την μορφή και τον χαρακτήρα των Κρηνίδων ριζικά».
Ο ίδιος σημειώνει ότι στη συγκεκριμένη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και όλες οι απόψεις και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που κατά περιόδους έγιναν για την ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στόχος είναι «ακόμη και φέτος να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε αυτό το έργο» και σημειώνει ως προς την χρηματοδότηση: «υπάρχει η δυνατότητα του ΕΣΠΑ που είναι ο μοναδικός πια αναπτυξιακός δρόμος για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια έργα. Για τη συγκεκριμένη ανάπλαση των Κρηνίδων υπάρχει κι ένα ακόμη χρηματοδοτικό μέσο που επεξεργάζεται η Τεχνική Υπηρεσία η οποία είναι αυτή που οργανώνει όλη τη διαδικασία».
Το μεγαλόπνοο σχέδιο
Ο κ. Παπαδόπουλος αποκαλύπτει και το μεγαλόπνοο έργο που έχει στο μυαλό της η διοίκηση του δήμου για την περιοχή, σε επόμενη φάση βέβαια και εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ανάπλαση του κέντρου των Κρηνίδων:
«Στο μυαλό μας έχουμε έναν τουριστικό άξονα ο οποίος θα ξεκινά από το κέντρο των Κρηνίδων, από τις τούμπες της μάχης των Φιλίππων, θα διανύει τα λασπόλουτρα, θα φτάνει στο Ζυγάκτη ποταμό και το βαπτιστήριο, θα διασχίζει τον γνωστό αρχαιολογικό χώρο, το αρχαίο θέατρο, το Ντίκιλι Τας, δια μέσου της αναπλασμένης πλέον αυτής περιοχής του κέντρου των Κρηνίδων αλλά και συνεχίζει προς τα βραχογραφήματα των Φιλίππων, τα μεταλλεία στο Ζυγός, την Παλιά Καβάλα και το μονοπάτι της και μέσω του «δρόμου του νερού» θα καταλήγει στην Καβάλα με όλα τα ιστορικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά της πόλης. Σκοπός είναι να μην έρχονται οι τουρίστες σαν «κομήτες» και φεύγουν αλλά, να μένουν γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα να δουν και να θαυμάσουν», υπογραμμίζει.
Πηγή: Βασιλική Λιοτάκη, evdomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια