Λεηλασίες αρχαιοτήτων ακολουθούν τις πολεμικές συγκρούσεις Η UNESCO και το ICOMOS μπορεί να καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία...
![]() |
Λεηλασίες αρχαιοτήτων ακολουθούν τις πολεμικές συγκρούσεις |
Η UNESCO και το ICOMOS μπορεί να καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να σεβαστούν τις αρχαιότητες, που αποτελούν την πολύτιμη κληρονομιά της, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς λόγω του τουρισμού, όμως σε μία χώρα που σπαράσσεται από έναν ακραία αιματηρό πόλεμο και όπου ούτε η ανθρώπινη ζωή έχει αξία, τα μνημεία δεν τα υπολογίζει κανείς.
Έτσι οι καταστροφές σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων είναι πολλές και δυστυχώς θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες όταν φθάσει η στιγμή της καταμέτρησης των απωλειών. Ο βομβαρδισμός της πόλης Χαλέπι από τις κυβερνητικές δυνάμεις με ρίψεις πυραύλων από ελικόπτερα δεν μπορεί παρά να έχει προκαλέσει καταστροφές και στα ονομαστά μνημεία της ενώ η άλλη αρχαία πόλη η Παλμύρα εκτός από τα ανταλλασσόμενα πυρά βρίσκεται και στο έλεος των αρχαιοκαπήλων, που όπως φαίνεται από τις διεθνείς καταγγελίες λεηλατούν τις αφύλακτες αρχαιότητες.

Λαθρανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι επιδίδονται στο μεταξύ, σε πρωτοφανείς συλήσεις αρχαιοτήτων από ναούς και τάφους της Παλμύρας (επίσης στον κατάλογο της UNESCO) με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά: Ναός του Ηλίου, επιτάφιοι πύργοι τριών έως πέντε ορόφων, ρωμαϊκό θέατρο, δρόμοι, κατοικίες και επιγραφές, όπως οι δίγλωσσες (στην ελληνική και παλμυρική διάλεκτο). Λεηλασίες ψηφιδωτών και κιονοκράνων γίνονται και στην ρωμαϊκή ακρόπολη της Απάμειας ενώ τανκ του συριακού στρατού έκαναν... παρέλαση στις ρωμαϊκές στοές της πόλης.

«Να σεβαστούν και να προστατέψουν τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, που αποτελεί πηγή ταυτότητας και ολοκλήρωσης για τους ανθρώπους της και να συμμορφωθούν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις στον τομέα του πολιτισμού», αναφέρεται στην έκκληση της UNESCO προς τα δύο μέρη, που έγινε προ ημερών. Ειδικά για τον Χαλέπι εξάλλου το ICOMOS δημοσίευσε αναφορά όπου λέγεται ότι: «Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τους κινδύνους οποιασδήποτε ισχυρής σύγκρουσης που μπορεί να απειλήσει τον Χώρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Χαλεπιού και την υπόλοιπη πλούσια κληρονομιά της πόλης». Αλλά ποιος μπορεί να τους ακούσει.
Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια