Γενική άποψη του Φρουρίου των Αιγοσθένων Ένας σιδερένιος μανδύας καλύπτει σήμερα τον πύργο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμένο, που είχε κ...
Γενική άποψη του Φρουρίου των Αιγοσθένων |
Ένας σιδερένιος μανδύας καλύπτει σήμερα τον πύργο των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμένο, που είχε καταπέσει από το σεισμό του 1981, ο οποίος έχοντας επίκεντρο τις Αλκυονίδες ήταν και πολύ κοντά στο φρούριο της Κλασικής εποχής.
Οι σιδερένιες σκαλωσιές περιβάλλουν ολόκληρο τον πύργο, ένας μεγάλος γερανός χρησιμοποιείται για την μεταφορά των λίθων ενώ τεχνίτες δουλεύουν στο εσωτερικό του, που έχει μεταβληθεί σε εργοτάξιο αναστηλώνοντάς τον κομμάτι - κομμάτι.
Πρόκειται για τον νοτιοανατολικό πύργο του φρουρίου από τον οποίο είχε καταρρεύσει το άνω τμήμα. Ευτυχώς όμως οι δόμοι του διατηρήθηκαν επιτόπου, σε ποσοστό μάλιστα 75% και χρησιμοποιούνται τώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εκτός από το αρχαίο υλικό πάντως θα γίνουν και ορισμένες συμπληρώσεις, όπου απαιτείται.
Ο νοτιοανατολικός πύργος πριν τις εργασίες |
Ο νοτιοανατολικός πύργος επενδεδυμένος με ικριώματα |
Εργασίες ανάσυρσης λιθοπλίνθων |
Εργασίες συντήρησης |
Τα Αιγόσθενα, αρχαία πόλη των Μεγαρέων, κτισμένα καθώς ήταν στους πρόποδες του Κιθαιρώνα είχαν στρατηγική θέση, γι΄ αυτό και οχυρώθηκαν με το τεράστιο φρούριο, που διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες. Σ΄ αυτό συνετέλεσε πολύ το γεγονός ότι στο Μεσαίωνα και την Τουρκοκρατία η περιοχή ήταν ακατοίκητη, έτσι το υλικό της οχύρωσης δεν χρησιμοποιήθηκε για νεότερες οικοδομές. Σήμερα το φρούριο των Αιγοσθένων έχει μεγάλη επισκεψιμότητα ενώ είναι το μοναδικό μνημείο μέσω του οποίου αναδεικνύεται το αμυντικό σύστημα για την προστασία της αρχαίας Μεγαρίδας.
Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια