Σημάδια σεισμού της Βυζαντινής Εποχής ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Σόλοι Πομπηιούπολης στη νότια επαρχία της Μερσίνας, στην σημερ...
Σημάδια σεισμού της Βυζαντινής Εποχής ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Σόλοι Πομπηιούπολης στη νότια επαρχία της Μερσίνας, στην σημερινή Τουρκία.
Η ανασκαφική ομάδα βρήκε σημάδια του σεισμού κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή Milli Egemenlik της πόλης Street, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, καθηγητή Remzi Yagci του πανεπιστημίου Dokuz Eylül.
«Έχουμε βρει τρεις μεγάλες, μισό σπασμένες πλάκες σε μορφή κύβου, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα και μια μεγάλη κατασκευή. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατασκευή καταστράφηκε από σεισμό κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Η πραγματική λειτουργία της θα κατανοηθεί μόνο μετά από την ολοκλήρωση των μελλοντικών ανασκαφών. Αυτή είναι η δεύτερη κατασκευή που έχουμε ανακαλύψει, και που τεκμηριώνεται ότι καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό της Πομπηιούπολης. Πρόκειται για ένα σημαντικό ιστορικό εύρημα που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το σεισμό της Ανατολίας», δήλωσε ο καθηγητής.
Στην φετινή ανασκαφική περίοδο η ομάδα των 40 ατόμων εργάστηκε στην περιοχή Sütunlu Cadde, στην αρχαία πόλη Soli Tumulus και στην νεκρόπολη της στην περιοχή Mezit. Ο Yagci δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία ότι οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα ρωμαϊκά στρώματα της αρχαίας πόλης.
«Εδώ έχουμε βρει αρχιτεκτονικές κατασκευές, όπως ένα φούρνο και μια πισίνα. Το πιο σημαντικό εύρημα από την Soli Tumulus φέτος είναι μια πλάκα με ανάγλυφο. Παρόμοια παραδείγματα έχουν βρεθεί σε Ιωνία, Φρυγία, Λυδία, Καρία και Αιολία. Η πλάκα απεικονίζει σκηνή του Έλληνα ήρωα Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια