Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης πραγματοποίησε την Τρίτη (30/10/12) ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτι...
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης πραγματοποίησε την Τρίτη (30/10/12) ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης για να δει από κοντά τις εργασίες που γίνονται στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου καθώς και στη δυτική στοά του Ιερού.
Τον Γενικό Γραμματέα περίμεναν στον αρχαιολογικό χώρο ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης και μέλη του δημοτικού Συμβουλίου, ο προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ και ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης Γιώργος Σμύρης.
Ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια της πολύωρης και λεπτομερούς ξενάγησης του από τον προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας εντυπωσιάστηκε από την επιβλητικότητα του χώρου και των μνημείων αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου της Ηπείρου και της χώρας γενικότερα. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στάθηκε στις εργασίες ανάδειξης που βρίσκονται σε εξέλιξη στη δυτική στοά που αποτελούσε την κύρια πρόσβαση προς το Ιερό στην οποία εκτείνονταν σειρές βάθρων με αγάλματα.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Ιερή οικία, ναό του Δία, με την προφητική βελανιδιά για να καταλήξει στο αρχαίο θέατρο όπου γίνονται και οι σημαντικότερες παρεμβάσεις. Τη «σκυτάλη» εκεί ανέλαβε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής αρχιτέκτονας Γ. Σμύρης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα διεξοδικά για την πορεία των εργασιών καθώς επίσης και για τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν.
Ο κ. Θεοδωρίδης είδε τις δύο ακραίες ανατολικά κερκίδες του πρώτου διαζώματος πλήρως αποκατεστημένες αλλά και την εξέλιξη των εργασιών της τρίτης κερκίδας όπου έχει ξεκινήσει με την αποκατάσταση του υποστρώματος έδρασης των λίθων των εδράνων και τη συντήρηση τόσο των απομακρυνθέντων δομικών στοιχείων όσο και του βράχου κάτω από αυτά. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο του εργοταξίου και ενημερώθηκε από τον κ. Σμύρη με κάθε λεπτομέρεια για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του θεάτρου και για την οποία κατά το παρελθόν είχε δεχτεί κριτική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής είναι η πρώτη φορά που παγκοσμίως γίνεται μία τόσο μεγάλη επέμβαση σε ένα αρχαίο θέατρο, για να σωθεί ουσιαστικά ο ειδικός ασβεστόλιθος με τον οποίο κατασκευάστηκε. Η έγκριση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται και για την οποία υπάρχει όχι μόνο η επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και η αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο εχέγγυο για την αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου που προβλέπεται να έχει γίνει μέσα στο 2015. Άλλωστε, η ορθότητα της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται στην αποκατάσταση των κερκίδων επιβεβαιώνεται και δια γυμνού οφθαλμού, αφού ο λευκός λίθος και το τεχνητό κονίαμα που χρησιμοποιούνται, αποκτούν με την πάροδο του χρόνου τη χρωματική εναρμόνισή τους με το σύνολο του θεάτρου.
Υπενθυμίζεται ότι, το έργο «Προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και των μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ με συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 2,756,536.58 ευρώ που με τον ΦΠΑ φτάνει τα τρία εκατ. ευρώ.
Πηγή: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Μακεδονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια