Άποψη του αρχαιολογικού χώρου μετά την καταστροφή. Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Σύβαρης καταστράφηκε σε μια νύχτα.
![]() |
Άποψη του αρχαιολογικού χώρου μετά την καταστροφή. |
Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Σύβαρης καταστράφηκε σε μια νύχτα.
Το νερό έχει εισβάλει σε κάθε χώρο, του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής. Ο ποταμός έχει πλήρως πλημμυρίσει την νεκρόπολη, το θέατρο, αυλές, πηγάδια, πηγές και ρωμαϊκές επαύλεις. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ξεπρόβαλαν μόνο τμήματα κιόνων και τοίχων που είχαν καλυφθεί από νερά και λάσπη. Πέντε στρέμματα ανασκαφών (το σύνολο του πάρκου είναι 120 στρέμματα) καλύφθηκαν από νερό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανεπανόρθωτες.

Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να αντλήσουν τα νερά σε 24ωρες βάρδιες. Η στάθμη του νερού ανέβηκε υπερβολικά προκαλώντας υπερχείλιση λόγω της βροχόπτωσης που διήρκεσε δύο μέρες. Μετά την άντληση των νερών το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημιουργία μίγματος από χώμα, χορτάρι, ασβέστη και θάμνους, που αν σκληρύνει μπορεί να αποβεί μοιραίο για το κονίαμα και τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου.
![]() |
Η είσοδος του αρχαιολογικού πάρκου μετά την καταστροφή. |
Ο δήμαρχος της περιοχής Papasso δήλωσε ότι η εικόνα του αρχαιολογικού πάρκου είναι θλιβερή και ζητά βοήθεια από την κυβέρνηση. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Περιφέρειας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Giorgio Napolitano, ο δήμαρχος ζητά βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος.
Πηγή: La Repubblica
Δεν υπάρχουν σχόλια