O συγκεκριμένος τύπος περιάπτου έχει αποτροπαϊκό και προστατευτικό χαρακτήρα. Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των φυλαχτών, πολύ γνωστών ...
O συγκεκριμένος τύπος περιάπτου έχει αποτροπαϊκό και προστατευτικό χαρακτήρα. Συγκαταλέγεται στην κατηγορία των φυλαχτών, πολύ γνωστών στη διάρκεια των ελληνιστικών και ιδιαίτερα των ρωμαϊκών χρόνων στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ήταν κατασκευασμένα συνήθως από φαγεντιανή και υαλόμαζα. Πρόκειται για ιδιαίτερα κοινό τύπο φυλαχτού που φορούσαν κυρίως τα παιδιά. Αντίστοιχα παραδείγματα του συγκεκριμένου τύπου περιάπτου έχουν βρεθεί στη Δήλο και στη νεκρόπολη της Dura-Europos, που χρονολογούνται γενικά στον 1ο αι. π.Χ.
Η παρουσία του περιάπτου ανάμεσα στα αντικείμενα του ναυαγίου αντικατοπτρίζει την παρουσία ίσως κάποιου μικρού ή μικρής σκλάβου.
Η παράδοση των φυλαχτών ξεκίνησε από την Αίγυπτο. Η ποικιλομορφία των παραπάνω αντικειμένων στη χώρα που θεωρείτο πατρίδα της μαγείας αποτέλεσε την απαρχή για την παραγωγή διαφορετικών μορφών και τύπων, από τα περίαπτα της αιγαιακής προϊστορίας έως τους σταυρούς των χριστιανών. Το φυλαχτό συνδυάζει τις ιδιότητες της προστασίας και της απειλής.
Υλικό: Πράσινη υαλόμαζα
Προέλευση: Ναυάγιο Αντικυθήρων. Από την ανέλκυση του 1976
Χρονολόγηση: 1ος αι. π.Χ.
Διαστάσεις: Ύψος: 0,021μ.
Αριθμός ευρετηρίου: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 30664
Χώρος έκθεσης: Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων, Αίθουσα ΙI
Πηγή: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεν υπάρχουν σχόλια