Ένα πρωτότυπο μέσο επέλεξαν οι υπεύθυνοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, για να προσεγγίσουν το κοινό τους και ιδιαίτερα το...
Ανάθεσαν την υλοποίηση ενός κόμικ 48 σελίδων στο γνωστό εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια, στο οποίο παρουσιάζεται, με ζωντάνια και χιούμορ, η ιστορία της πόλης, η ναυµαχία του Ακτίου αλλά και η καθηµερινή ζωή στη Νικόπολη.
Ένα εκπαιδευτικό οτιδήποτε στην Ελλάδα μπορεί με την ίδια ευκολία να καταλήξει υπέροχα ευφυές ή να καταντήσει ενδοφλεβιακή αηδία με το δεύτερο να υπερνικά σε νούμερα, δυστυχώς. Κρύος ιδρώτας με λούζει κάθε φορά που πιάνω κάτι τέτοιο στα χέρια μου για το τι περιμένει τα δύσμοιρα τα παιδάκια. Φανταστείτε τι παθαίνω όταν αποφασίζεται ένα τέτοιο εκπαιδευτικό υλικό να έχει μορφή comic. Ευτυχώς δεν ένιωσα έτσι για την ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ και αυτό οφείλω να το πω από την αρχή. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μη σας κρατάω και σε αγωνία.
Αν δεν ήξερα ότι το συγκεκριμένο πόνημα έχει φτιαχτεί για τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, θα το υποψιαζόμουν, αλλά δεν είναι ότι βλέπεις και ένα βαρετό comic με χαζομασκώτ να σε κοιτάνε και να σου δείχνουν χαζοσκιτσάκια με την ιδιαίτερα “βαθυστόχαστη” υπόδειξη “Αυτό είναι ένα αρχαίο νόμισμα”. Όχι, όχι. Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ αποφεύγει τέτοια παραπατήματα για έναν απλό λόγο: έχει να πει μιαν ιστορία! Και με ξέρετε τί κόλλημα έχω με αυτό.
Η Νικόπολη είναι η πόλη που έκτισε κοντά στο Άκτιο ο Οκταβιανός μετά τη νίκη του ενάντια στον Μάρκο Αντώνιο, το αγόρι της Κλεοπάτρας. Ο Νικίας από τη Σάμο φτάνει στην Νικόπολη το 173μ.Χ, 200 περίπου χρόνια μετά τη σημαντική αυτή ναυμαχία. Έχει φτάσει εκεί για να πάρει μέρος στους αυλητικούς αγώνες που γίνονται εκεί. Μαζί του στο ταξίδι ένας ξιπασμένος αθλητής του παγκράτιου, ο Αριστόμαχος, που έρχεται να πάρει μέρος στα Άκτια. Οι δύο άσπονδοι φίλοι θα δείξουν από την αρχή την αντιπάθειά τους και θα “παλέψουν” για τα όμορφα μάτια της Γλαύκης. Θα καταφέρουν να κερδίσουν την πολυπόθητη νίκη σε όλες τις μάχες τους; Ξέρω, ακούγεται τόσο απλή ιστορία. Και, όμως, είναι καλοειπωμένη, με χιούμορ, πολύ καλό ρυθμό και ωραίους χαρακτήρες που έχουν υπόσταση. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο για να το χαρεί κανείς.
Την ίδια ώρα το εκπαιδευτικό κομμάτι είναι εκεί – γιατί αυτός είναι και ο βασικός στόχος του εγχειρήματος – χωρίς να σε βαραίνει. Το αντίθετο! Δεν είναι κάποιες φορές που διαβάζετε ή βλέπετε κάτι ιστορικό και θέλετε να δείτε τις πραγματικές ιστορικές ή αρχαιολογικές βάσεις του; Δε το ψάχνετε λίγο; Όχι; Ε, εγώ το κάνω συχνά (δε θέλω σχόλια!). Αυτή τη φορά ήξερα ότι όσα μου δείχνουν, όσα λέγονται είναι απολύτως ιστορικά και αρχαιολογικά εμπεριστατωμένα και αυτό έκανε την δική μου απόλαυση μεγαλύτερη. Φαντάζομαι ότι ένα παιδί έτσι θα νιώσει βλέποντας τους ήρωες να σκαρώνουν φάρσες στα λουτρά, να “πουλάνε μούρη” στα κορίτσια και γνωρίζοντας ότι όλα αυτά γίνονταν στα αλήθεια. Με λίγα λόγια, να νιώθει ότι η μακρινή αυτή εποχή δεν είναι και τόσο μακρινή.
Και η ναυμαχία του Άκτιου είναι εκεί! Οι δύο φίλοι είναι ξένοι στην πόλη και έτσι ο πατέρας της Γλαύκης τους ξεναγεί στην ιστορία της και κυρίως στην περίφημη ναυμαχία του Άκτιου. Και αυτή η αναδρομική αφήγηση εξελίσσεται ωραία, παρόλο που έχει να κάνει με τον Μάρκο Αντώνιο, την Κλεοπάτρα και μια ναυμαχία που μέχρι και το Hollywood έχει δείξει. Και αυτό, γιατί επικεντρώνεται όχι μόνο στην ίδια την ιστορική ναυμαχία, αλλά και στην ενδιαφέρουσα ιστορία του Εύτυχου και του γαϊδάρου του, Νίκωνα, την οποία αγνοούσα και ευχαριστήθηκα πολύ. Έξυπνο και το τρικ για να δούμε την πόλη, αλλά και τη ζωή σε αυτή, βάζοντας τον Νικία να περιπλανιέται για να βρει ένα ήσυχο σημείο να προπονηθεί στον αυλό. Ακόμη πιο έξυπνο βρήκα το ότι αυτό το τρικ “ξενάγησης” υφάνθηκε μέσα στην ίδια την πλοκή της ιστορίας, ανάμεσα στο Νικία και τον Αριστόμαχο.
Ωραίο και το σχέδιο του Πέτρου Χριστούλια, με άψογη απλότητα. Μου αρέσει το στιλ του γενικά. Δεν είναι φλύαρο, αλλά ούτε και απλοϊκό και την ίδια ποιότητα διατηρεί και στην ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ. Δε θα μπορώ να φανταστώ την ιστορία αυτή ειπωμένη με άλλο σχέδιο και αυτό είναι κάτι, δε νομίζετε; Πολύ ωραίο και το χρώμα! Αλήθεια ωραίο!
Τυχεροί οι επισκέπτες του Μουσείου που θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν αυτή την καλή δουλειά και να γνωρίσουν μια πόλη που συνδέθηκε με ένα τόσο σπουδαίο ιστορικό γεγονός με έναν ευχάριστο τρόπο. Για όλους τους υπόλοιπους που η Νικόπολη μας πέφτει λίγο μακριά, μπορούμε να απολαύσουμε τη δουλειά αυτή διαδικτυακά εδώ.
Το comic υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης”.
Βιβλιογραφική/αρχαιολογική τεκμηρίωση–συγγραφή σεναρίου: Πολυξένη Μπάρκα, Γωγώ Μερτή
Σχέδιο: Πέτρος Χριστούλιας
Πηγή: Β. Βαξεβάνη, Comicdom
Δεν υπάρχουν σχόλια