Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

“Αφιλόξενο” το σπήλαιο του Ξένιου Διός στην Κρήτη

Το επιβλητικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίον Άντρον, αντί να  αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια της ιστορίας του, βρίσκεται εγκλωβισμένο στα παρ...


Το επιβλητικό σπήλαιο του Δία, το Δικταίον Άντρον, αντί να  αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια της ιστορίας του, βρίσκεται εγκλωβισμένο στα παράδοξα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. 


Σε απόσταση 10 λεπτών ανάβασης από το χωριό Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο 1025 μέτρων , το σπήλαιο του Δία αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή που προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Και κάπου εδώ ξεκινάνε τα παράδοξα.

Ελλείψει προσωπικού, το εντυπωσιακό σπήλαιο κατεβάζει ρολά στις 2.30 το μεσημέρι. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται τα τελευταία 10 χρόνια καθώς η έννοια του συντονισμού παραμένει άγνωστη ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης.

Το σπήλαιο μπορεί να κλείνει το μεσημέρι, ωστόσο ανοικτό παραμένει το πάρκινγκ του χώρου. Οι επισκέπτες σταθμεύουν, πληρώνουν, ανεβαίνουν το μονοπάτι για να δουν τελικά την πινακίδα που αναφέρει ότι κλείνει μετά τις 2.30 το μεσημέρι. Μπορεί κανείς από τους αρμόδιους να μην προέβλεψε η πρόσληψη του επιπλέον φύλακα να γίνεται από την αρχή της τουριστικής σεζόν, ωστόσο το πάρκινγκ λειτουργεί και εξυπηρετεί τους επισκέπτες μέχρι το απόγευμα. 

Ο χώρος θα ανοίξει και για τις απογευματινές ώρες στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο πρόσληψη ενός ακόμη φύλακα γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια τον μήνα Ιούλιο για να παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι το Δεκέμβρη με εξάμηνη σύμβαση. Μπορεί το σπήλαιο τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν να κλείνει το μεσημέρι, ωστόσο κρατάει ανοικτές τις πύλες του μέχρι το απόγευμα μέσα στο χειμώνα. Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα που συνοδεύουν τη λειτουργία του.

Στο εντυπωσιακό σπήλαιο Δικταίο Άντρο, πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ο μύθος θέλει να γεννήθηκε ο Δίας. Γι’ αυτό το λόγο ήταν ήδη από την αρχαιότητα φημισμένο και αφιερωμένο στη λατρεία του Δία. Σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως από τα 3 χιλιάδες σπήλαια της Κρήτης. Και όμως σήμερα οι αναφορές για το Δικταίον Άντρον αφορούν στη σύγχρονη παρακμή της λειτουργίας του.


Πηγή: Σ. Μεταξάς, PrismaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια