Το αίτημα για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή του Βελεστίνου, επαναφέρει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με στόχο την φιλοξενία και αν...
Το αίτημα για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή του Βελεστίνου, επαναφέρει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με στόχο την φιλοξενία και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων, ενώ το αίτημα συνδυάζεται και με την πολύ θετική εξέλιξη του επαναπατρισμού 8.000 κομματιών από αγγεία της νεολιθικής εποχής που παράνομα ανασκάφηκαν το 1941 στην περιοχή του Βελεστίνου και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία.
Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαίτσου επικοινώνησε προχθές με την προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου και συζήτησαν τις προοπτικές που διανοίγονται με τον επικείμενο επαναπατρισμό των 8.000 θραυσμάτων από αγγεία.
Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν πολύ θετική τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως προέκυψε προχθές μετά από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.
Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της ανέγερσης ενός Μουσείου στην περιοχή του Βελεστίνου, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν τα μνημεία της αρχαίας πολιτισμικής κληρονομιάς που υπάρχουν στην περιοχή.Η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης και άμεσος στόχος είναι η ένταξη του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο που θα λειτουργήσει για την περίοδο 2014-2020.
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου ήδη έχει αναδειχθεί το αρχαιολογικό Πάρκο Φερών, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στο λόφο «Καστράκι»από την εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα «Εν Δράσει», και τη συνεργασία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.
Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαίτσου δήλωσε πως είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη ο επαναπατρισμός 8.000 θραυσμάτων από αγγεία που εξήχθησαν μέσα από παράνομες ανασκαφές το 1941 στην περιοχή του Βελεστίνου που βρισκόταν υπό Γερμανική Κατοχή.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό που αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, στον τόπο που δημιουργήθηκε επιβεβαιώνοντας τον πλούτο των αρχαίων, βυζαντινών και νεώτερων μνημείων που διαθέτει η περιοχή μας. Και ελπίζουμε κάτι αντίστοιχο να γίνει και με τα υπόλοιπα πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία του εξωτερικού, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα μας».
Πηγή: Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια