Με την εναρκτήρια, πανηγυρική εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2014 θα εγκαι...
Με την εναρκτήρια, πανηγυρική εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2014 θα εγκαινιαστεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας, το Λύκειο του Αριστοτέλη. Αυτό μας λέει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εμφανώς χαρούμενη, καθώς ένα όχι πάντα εύκολο, πολυετές σχέδιο για την ανάδειξη των ευρημάτων που προέκυψαν από τις εκσκαφές για τη θεμελίωση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φτάνει επιτέλους στο τέλος του.
Ήδη οι περαστικοί της οδού Ρηγίλλης έχουν οπτική επαφή με το νέο σημείο ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας, που στα βασικά του σημεία εμφανίζεται ολοκληρωμένο. Αλλά δεν είναι, μας διορθώνει η κ. Λίνα Μενδώνη: αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα τρία μικρά στέγαστρα που θα προστατεύουν τα λουτρά και το υπόκαυστο που πλαισίωναν την παλαίστρα. Επίσης, εκκρεμεί η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πιθανότατα η τοποθέτηση ενός μικρού στεγασμένου υπολογιστή στην είσοδο του χώρου, καθώς το προβλεπόμενο κτίριο υποδοχής επισκεπτών που προβλεπόταν από τη μελέτη θεωρήθηκε ότι ανταγωνίζεται το Σαρόγλειο Μέγαρο και δεν θα προχωρήσει.
Αμέσως μετά την εναρκτήρια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει για το κοινό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, «τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου το 2015 και επιτευχθεί η λειτουργική ενοποίηση των δύο χώρων», συμπληρώνει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Στον προγραμματισμό του ΥΠΠΟ είναι το Λύκειο και ο υπό διαμόρφωση «κήπος» του Μουσείου να συγκροτήσουν έναν νέο, ενιαίο, οργανωμένο χώρο πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Για τους πρώτους μήνες ζωής του Λυκείου ως οργανικού τμήματος της σύγχρονης Αθήνας οι ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων, που θα απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, προκειμένου να «δοκιμαστεί» ο χώρος αλλά και να ενταχθεί σταδιακά στη ζωή της πόλης.
Τι έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα: τα αποστραγγιστικά έργα, τα έργα συντήρησης των αρχαιοτήτων, οι διαδρομές, τα φωτιστικά και οι πάγκοι ανάπαυσης, το ξύλινο θεατράκι των 150 θέσεων, οι φυτεύσεις στον χώρο με δένδρα και φυτά που ταιριάζουν με το παραπλήσιο τοπίο: ελιές, κυπαρίσσια, ροδιές, κουτσουπιές, δάφνες, θαμνώδη αρωματικά κ.ά.
Στο Βυζαντινό
Οι εργασίες συνεχίζονται στον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου. Εδώ προβλέπονται δύο νέοι είσοδοι, εκτός του συμβατικού που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Η πρώτη πρόσβαση θα διαμορφωθεί στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, με σκοπό να εξυπηρετήσει τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ η δεύτερη, που ήδη υπάρχει στην πλατεία Μελά (δίπλα στο Σαρόγλειο Μέγαρο), θα είναι κοινή για το μελλοντικό ενιαίο πολιτιστικό πάρκο Βυζαντινού Μουσείου και Λυκείου. Αρχαιότητες θα μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης και στον κήπο του Μουσείου: όπως τον υστερορωμαϊκό κιβωτιόσχημο τάφο (2ος - 3ος αι. μ.Χ.), ο οποίος βρέθηκε επιτόπου, τους τρεις παλαιοχριστιανικούς κεραμοσκεπείς τάφους, που μεταφέρθηκαν από την οδό Πετμεζά (Κουκάκι), μαρμάρινα γλυπτά κ.ά.
Το Λύκειο φέρει ένα ειδικό συμβολικό βάρος, καθώς συνδέεται άμεσα με ένα από τα πιο λαμπρά τοπόσημα της αρχαίας Αθήνας αλλά και με το όνομα του Αριστοτέλη. Η λειτουργία του θα ενισχύσει το αθηναϊκό museum mile επί της Βασιλίσσης Σοφίας και το τουριστικό προφίλ ολόκληρης της περιοχής με οφέλη για όλους.
Πηγή: Δημήτρης Ρηγόπουλος, "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια