Μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να μετατρέψει τους ανθρώπους σε πέτρα, αλλά ένα ψηφιδωτό που την απεικονίζει θα εκτεθεί σύντομα μετά...
Μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να μετατρέψει τους ανθρώπους σε πέτρα, αλλά ένα ψηφιδωτό που την απεικονίζει θα εκτεθεί σύντομα μετά την ανακάλυψή του στη νότια Τουρκία.
Το ψηφιδωτό της Μέδουσας ανακαλύφθηκε το 2009 στην αρχαία πόλη των Κιβύρων στη νότια επαρχία της Burdur στην περιοχή Gölhisar κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται από το πανεπιστήμιο Mehmet Akif. Περίπου το 95% του ψηφιδωτού παραμένει άθικτο παρά το γεγονός ότι είναι περίπου 1.800 ετών.
«Το ψηφιδωτό αποτελείται από λεπτές, χρωματιστές πλάκες μαρμάρου. Η τεχνική που χρησιμοποιείται ονομάζεται «Opus Sectile» και δεν υπάρχει άλλη Μέδουσα στον κόσμο που να έχει κατασκευαστεί με αυτή την τεχνική», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Şükrü Özüdoğru .
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα Κίβυρα βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2009, αποκαλύπτοντας αντικείμενα και κειμήλια ιστορικής σημασίας. Ο Özüdoğru δήλωσε ότι η πόλη, η οποία αποτελούσε μια περιφερειακή δύναμη στην Ελληνιστική περίοδο, και ιδρύθηκε το 330 π.Χ. Το στάδιο, η αίθουσα συναυλιών, η βουλή, τα λουτρά και το θέατρο διέθεταν όλα μια εντυπωσιακή δομική ακεραιότητα που τους έδωσε τη δυνατότητα να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.
Το Ωδείο με χωρητικότητα 3.600 ατόμων που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη ήταν η μόνη κατασκευή που καλυπτόταν με στέγη, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούταν ως κτίριο θεάτρου, δικαστικού μεγάρου και βουλής κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σύμφωνα με τον Özüdoğru η Μέδουσα έχει 11 μέτρα μήκος.
«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των συντηρητών, καλύψαμε την εξωτερική επιφάνεια της Μέδουσας με πέντε διαφορετικά στρώματα. Φέτος, ανοίχτηκαν τα στρώματα αυτά προκειμένου να ελεγχθούν και να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε αυτό».
Οι συντηρητές παρουσίασαν μια τεχνική έκθεση σχετικά με την αποκατάσταση και τη διατήρηση της Μέδουσας. «Το επόμενο έτος, η Μέδουσα θα αποκατασταθεί πλήρως. Μετά την αποκατάσταση, το ψηφιδωτό θα πρέπει να καλυφθεί με γυαλί προκειμένου να γίνει επισκέψιμο για το κοινό».
Ο Özüdoğru δήλωσε επίσης ότι έχει βρεθεί και δεύτερο ψηφιδωτό κάτω από το Ωδείο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2011 και ότι το τελευταίο ψηφιδωτό έχει κατασκευαστεί με 15 διαφορετικά γεωμετρικά σχέδια λευκού και γκρι χρώματος.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι το Ωδείο των Κιβύρων ήταν παρόμοιο με αυτό του Ηρώδη του Αττικού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι κατασκευές που βρέθηκαν εκεί ήταν σημαντικές για την παγκόσμια αρχαιολογία.
Πηγή: Hurriyet Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια