Ετοιμάζονται ήδη τα νέα προγράμματα εκθέσεων, εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο να προσελκύσουν τους Έλληνες επισκέπτες.
Ετοιμάζονται ήδη τα νέα προγράμματα εκθέσεων, εκδηλώσεων και δράσεων με στόχο να προσελκύσουν τους Έλληνες επισκέπτες.
Οι επισκέπτες των μουσείων μπορεί να αυξήθηκαν λόγω του μεγάλου κύματος τουριστών στη χώρα μας, όμως το φθινόπωρο τα μουσεία ποντάρουν κυρίως στο ελληνικό κοινό. Με δυσκολίες, λίγα χρήματα, ακόμη λιγότερες χορηγίες και μεγάλη γραφειοκρατία εξαιτίας των αγκυλώσεων, οι διευθυντές των δημόσιων μουσείων της χώρας προσπαθούν, με τον τρόπο τους ο καθένας, να «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον των επισκεπτών με περιοδικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις, οι οποίες συνδυάζουν τις μόνιμες συλλογές με τη σύγχρονη τέχνη.
Πιο ευέλικτα τα ιδιωτικά
Τα ιδιωτικά μουσεία πιο ευέλικτα ετοιμάζουν μήνες τώρα τα δικά τους φθινοπωρινά προγράμματα. Τον Νοέμβριο οι προβολείς θα πέσουν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην έκθεση «Ιδανικές Φωνές κι Αγαπημένες - Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», που παραπέμπει σε αγαπημένο στίχο του ποιητή. Τα εγκαίνια ορίστηκαν για τις 26 Νοεμβρίου και η έκθεση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση είναι μια ιδέα του ευρηματικού διευθυντή του μουσείου, Νίκου Σταμπολίδη. Αφορμή η συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και 80 από τον θάνατό του. Eργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, της Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, από εφορείες αλλά και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank επιλέχθηκαν μαζί με 25 ποιήματα (κυρίως μυθολογικά και ιστορικά) ώστε να αναδειχθεί η διάστασή τους με ένα διαφορετικό βλέμμα. Σκοπός του κ. Σταμπολίδη, που εκτός από διευθυντής του μουσείου είναι και ποιητής, είναι να αναπτυχθεί στην έκθεση ένας «διάλογος» με τα πρόσωπα που γνώρισε ο Καβάφης περιδιαβαίνοντας μουσεία και αρχαία μνημεία της Αλεξάνδρειας.
Στο μεταξύ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζεται για την έκθεση του Josh Garrick. Η «Επίσκεψη» στον μνημειακό προθάλαμο θα είναι μία από τις ενότητες που θα αντικρίζει ο επισκέπτης σε λίγες ημέρες στο πρώτο μουσείο της χώρας, στο πλαίσιο της «συνομιλίας» των μόνιμων συλλογών του μουσείου με την εικαστική τέχνη. Ύστερα είναι η «Αναπνοή» στην Αίθουσα 21, «O κήπος με τα αγάλματα» στο αίθριο και τα «Στιγμιότυπα» στο αναψυκτήριο. Ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς, επιδιώκει αυτές τις συναντήσεις των τεχνών αλλά και πώς θα αυξήσει το κοινό του Εθνικού Αρχαιολογικού.
Νέα παράταση
Μετά την ανέλπιστη επιτυχία της περιοδικής έκθεσης του «Ναυαγίου των Αντικυθήρων» στην οποία δόθηκε νέα παράταση, οι φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Josh Garrick παίρνουν θέση από τις 13 του μηνός. Η έκθεση με τίτλο «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος» που θα διαρκέσει ώς τον Ιανουάριο, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του μουσείου να θαυμάσουν φωτογραφικές απεικονίσεις σπουδαίων εκθεμάτων αλλά και να σταθούν σε λεπτομέρειες που συχνά ξεπερνούν περπατώντας σε ένα μουσείο.
Καλλιτεχνικές φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν με ξεχωριστό τρόπο το ατομικό «κάλλος» κάθε γλυπτού, την ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει, την αισθητική τους. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιρις Κρητικού, τον σχεδιασμό ο Μάριος Βουτσινάς και η Αναστασία Δάλμα, ενώ τον γενικό συντονισμό ο Γ. Kακαβάς. Η έκθεση μετά την Αθήνα θα μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και στον εκθεσιακό χώρο του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη.
Βυζαντινό, Μπενάκη και Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών μέχρι την άλλη Κυριακή (15/9), η «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας» περιμένει τους επισκέπτες που δεν πρόλαβαν να τη θαυμάσουν. Μια πολύ καλή στιγμή της συνεργασίας του μουσείου και της διευθύντριάς του Αναστασίας Λαζαρίδου, με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, αλλά και μια έκθεση στην οποία μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και εξαιρετικά αντίγραφα.
Με κέφι ξεκινάει για το φθινόπωρο το Μουσείο Μπενάκη. Στις 23 του μηνός στο κτίριο της οδού Κουμπάρη 1, «Η τέχνη της φιλοξενίας. Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αιώνα από την Ελλάδα και την Τουρκία», μας γυρίζει στον χρόνο με πληροφορίες για τα τελετουργικά μυστικά της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Λεπτομέρειες για το σερβίρισμα του καφέ, των γλυκών του κουταλιού που επανέρχονται με ταχύτητα στις κουζίνες μας, αλλά και για την παράθεση των γευμάτων όπως τις παρουσιάζουν η Φλάβια Νέσση και η Μυρτώ Παράσχη.
Τον Οκτώβριο, θα ανοίξει τελικά στην Πειραιώς η έκθεση Γιάννης Τσαρούχης «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας» Μέρος Ι (1910-1940), η οποία θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, το καθένα από τα οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο. H ιστορία της ζωγραφικής του μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε. Στις 30 Σεπτεμβρίου στο ίδιο κτίριο θα δούμε το έργο του διάσημου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Thomas Chimes (1921-2009), ενώ τον Οκτώβριο το μουσείο θα παρουσιάσει ένα φωτογραφικό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες με 350 περίπου φωτογραφίες χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες: δεύτερο μισό του 19ου αιώνα -οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μεσοπόλεμος- μεταπολεμική περίοδος - εποχή της μεταπολίτευσης έως σήμερα.
Το πρότζεκτ ArtUP! θα φιλοξενηθεί στις 3 Οκτωβρίου με καλλιτέχνες και επιμελητές από Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και στόχο να δημιουργήσει τοπικές και διαδικτυακές εκθέσεις.
Κινητικότητα και στη Θεσσαλονίκη όπου από τις 19 του μηνός έως τον Ιανουάριο φιλοξενεί τα «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας». Έκθεση που φέρνει σε διάλογο το αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό «βιβλίο», τον πάπυρο του Δερβενίου, με σύγχρονα έργα του Δημήτρη Ξόνογλου. Επιπλέον, ετοιμάζεται έκθεση με ενεπίγραφα αγγεία από τη Μεθώνη Πιερίας που διασώζουν την πρώιμη ελληνική γραφή (8ος αι. π.Χ). Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ανοίγει «Η τιμή του Aγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», μια έκθεση που για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια