Υπό τους διαπεραστικούς ήχους κρουστών και με ρυθμικά χειροκροτήματα εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χτες το απόγευμα τη θέλησή τους να ...
Υπό τους διαπεραστικούς ήχους κρουστών και με ρυθμικά χειροκροτήματα εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χτες το απόγευμα τη θέλησή τους να διασωθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης και να συνυπάρξει με τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.
Αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές αρχαιοτήτων, άνθρωποι των γραμμάτων και ενεργοί πολίτες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Ένωσαν τη φωνή τους και έτειναν τα χέρια τους, για να περικύκλωσαν το χώρο της ανασκαφής, όπου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει αποκαλυφθεί μνημειώδες αρχιτεκτονικό σύνολο της συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου.
Ανθρώπινη αλυσίδα
Αναρτώντας στα ρούχα τους αυτοσχέδιες αφίσες και φωτογραφίες των ευρημάτων, σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία «αγκάλιασε» περιμετρικά το εργοτάξιο του μετρό. Την πομπή των διαδηλωτών, που περιέφραξαν με τα σώματά τους το χώρο, καθοδηγούσε ομάδα μελών του «Κρουστόφωνου», η οποία με τύμπανα, νταούλια και κουδούνες έδινε συνεχώς το ρυθμό της πρωτότυπης διαμαρτυρίας.
«Και μετρό και αρχαία»
Στη συμβολή των δύο οδών οι διαδηλωτές ύψωσαν πανό με το σύνθημα «Η αρχαιολογία δεν είναι εργολαβία, ο πολιτισμός δεν είναι επιχείρηση», ενώ στους διερχόμενους μοίραζαν φωτογραφίες των αρχαιοτήτων και προκηρύξεις. Την ίδια ώρα κατά μήκος της Εγνατίας ηχούσε ρυθμικά το σύνθημα «Και μετρό και αρχαία». Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η κυκλοφορία των οχημάτων συνέχισε να εκτελείται κανονικά, αν και με σχετική δυσκολία. Εξαίρεση αποτέλεσε η διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Βενιζέλου άνω της Εγνατίας επί σχεδόν 20 λεπτά.
«Αυτό το σπουδαίο μνημείο, που έχει αποκληθεί βυζαντινή Πομπηία, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνυπάρξει με το έργο του μετρό», δήλωσε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Γεωργία Στρατούλη, πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Η ίδια πρόσθεσε: «Για εμάς τους αρχαιολόγους δεν τίθενται διλήμματα, καθώς πιστεύουμε πως ο σταθμός της Βενιζέλου πρέπει να αναδειχθεί σε ελκτική δύναμη, σε παράγοντα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης».
«Στο σημείο μηδέν»
Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την ίδια, ενώ φάνηκε πως πριν ένα μήνα ενέκρινε τη λύση της συνύπαρξης, έχει αλλάξει πλέον στάση. «Βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Είμαστε στη δυσχερή θέση να θεωρούμε πως το υπουργείο Πολιτισμού θέλει πράγματι να "περάσει" το γρηγορότερο δυνατόν η αρχική θέση του, δηλαδή αυτή της απόσπασης των αρχαιοτήτων, χωρίς ανασχεδιασμό του σταθμού και χωρίς να εγκριθούν μελέτες επανατοποθέτησης», σημείωσε η κ. Στρατούλη.
Η ίδια εξήγησε ότι ο ΣΕΑ ζητά την αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την εφ΄ όλης της ύλης επανεξέταση της υπόθεσης.
Στην αποψινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, παρέστησαν, εκτός των άλλων, αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Σημειώνεται ότι αύριο το πρωί συζητείται στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του υπουργείου Πολιτισμού να αρθεί η προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί στις 23 Ιουλίου και βάσει της οποίας απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η μετακίνηση των αρχαιοτήτων από το χώρο του επίμαχου σταθμού του μετρό. Παράλληλα, κρίνεται και το αίτημα του ΥΠΠΟ να μην ανασταλεί η περιβόητη απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, την οποία έχει προσβάλει ως ελαττωματική και παράνομη ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Γ. Μουλκάς, Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια