Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε από το Έρρωσο την χρονιά που μας πέρασε. Ποια όμως ήταν αυτά που ...
Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε από το Έρρωσο την χρονιά που μας πέρασε. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε λοιπόν μια αναδρομή στην χρονιά που μόλις μας πέρασε με το Top 10 των δέκα δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών του Έρρωσο.
«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.
Βαθιά μέσα σε ένα πηγάδι της Κλασικής εποχής στον Κεραμεικό, δύο νεαρές Ρωμαίες περίμεναν για αιώνες να τις βρει κάποιος και να τις ανεβάσει πάλι στο φως.
Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια, ωστόσο ο συνδυασμός της ιατροδικαστικής επιστήμης του 21ου αιώνα και της τύχης αποκάλυψε τελικώς τι συνέβη στον Τουταγχαμών – τον πιο διάσημο φαραώ.
Εμπορικό Κέντρο ηλικίας 2.700 περίπου ετών ανακαλύφτηκε στην Αρχαία Άργιλο κοντά στην Καβάλα.
Έναν πάπυρο ηλικίας περίπου 1.700 ετών με μια αρχαία ελληνική κατάρα βρήκαν αρχαιολόγοι σε μία παλιά Ρωμαϊκή κατοικία κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ιερουσαλήμ.
Τις διαφωνίες και τις αντιδράσεις αρχαιολόγων εγείρει η θεωρία που θέλει ο ταφικός περίβολος ο οποίος εντοπίζεται στα όρια της νεκρόπολης της αρχαίας Αμφίπολης να συνδέεται με απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα με τη Ρωξάνη και το γιο του, Αλέξανδρο Δ΄.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει έναν κύκλο μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο: «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο». Το ενδιαφέρον του κοινού αρκετά μεγάλο!
Τον Σεπτέμβριο του 2012, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) ξεκίνησαν το έργο «The Orpheus Relief Project» προκειμένου να εξακριβώσουν πώς ήταν χρωματισμένο ένα μαρμάρινο ανάγλυφο 2000 ετών βασιζόμενοι στα υπολείμματα χρώματος που είχαν διασωθεί σε αυτό. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα πραγματικό σοκ για τον καθένα.
Και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί με ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 1,75 μ. σε μια βαλίτσα και να ψάχνει αγοραστή. Από την άλλη, όμως, ο Μουνίρ δεν μπορούσε να αφήσει και την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στα δίχτυα του τα ψάρια που πιάνονταν δεν ήταν πάντα αρκετά για να τα βγάλει πέρα. Και τώρα που λίγα μόλις μέτρα από την ακτή του Ντέιρ αλ Μπαλάχ, μιας κωμόπολης με στρατόπεδο προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας όπου ζει, πιάστηκε στα δίχτυα του ένας ολόκληρος θεός, θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη;
Ο χώρος του λεγόμενου «Ρωμαϊκού Βαλανείου» βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής πόλης της Ραφήνας και ανασκάφηκε μερικώς τη δεκαετία κυρίως του 1970 από τη Β΄ Εφορεία, η οποία προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του. Το 2ο13 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφική περίοδος στον αρχαιολογικό χώρο.
Καλή Χρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια