Τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου με ενδείξεις των αποκλίσεων από την κατακόρυφο του εδάφους του αναγλύφ...
Τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου με ενδείξεις των αποκλίσεων από την κατακόρυφο του εδάφους του αναγλύφου. |
Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ημερίδα για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος της τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης της ζωφόρου του Παρθενώνα. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν το Μουσείο Ακρόπολης, το Εργαστήριο Εργαλειομηχανών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και η εταιρεία Γεωανάλυση.
H ζωφόρος
Σε αντίθεση με τα μυθολογικά θέματα των μετοπών και των αετωμάτων, για τη ζωφόρο του Παρθενώνα, ο Φειδίας επέλεξε ως θέμα τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, τα Μεγάλα Παναθήναια, τη γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Η γιορτή διοργανωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια, διαρκούσε 12 μέρες και περιελάμβανε τελετές, θυσίες, γυμνικούς και μουσικούς αγώνες. Η πιο επίσημη μέρα ήταν η τελευταία, η 28η του μηνός Εκατομβαιώνος (μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού), ημέρα των γενεθλίων της θεάς.
Την ημέρα αυτή σχηματιζόταν πομπή που έφτανε στο ναό της Αθηνάς Πολιάδος (στον Αρχαίο Ναό, ο οποίος αντικαταστάθηκε αργότερα από το Ερέχθειο), για να παραδώσει στους ιερείς τον καινούργιο πέπλο για το ξόανο της θεάς. Αυτή ακριβώς η πομπή ξετυλίγεται στα 160 μέτρα της ζωφόρου του Παρθενώνα.
H ζωφόρος αποτελείτο από 115 λίθους. Είχε συνολικό μήκος 160 μέτρα, ύψος 1,02 μέτρα και πάχος 0,6 μέτρα. Στην πομπή εικονίζονταν περίπου 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές, καθώς και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα. Ομάδες ιππέων και αρμάτων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου. Ακολουθεί η πομπή της θυσίας, με τα ζώα και τις ομάδες ανδρών και γυναικών που φέρουν ιερά τελετουργικά σκεύη και προσφορές.
Στη μέση της ανατολικής πλευράς, πάνω από την είσοδο του ναού, εικονίζεται το τέλος της πομπής, το αποκορύφωμα του πολυήμερου εορτασμού των Παναθηναίων: η παράδοση του πέπλου, του δώρου των Αθηναίων στο λατρευτικό διιπετές ξόανο της θεάς. Αριστερά και δεξιά εικονίζονται καθιστοί οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου.
Από το σύνολο της ζωφόρου, σήμερα σώζονται 50 μέτρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, 80 μέτρα στο Βρετανικό Μουσείο, ένας λίθος στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα τμήματα είναι διασκορπισμένα σε Μουσεία στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στο Würzburg, στη Βιέννη, στο Μόναχο και στην Κοπεγχάγη.
Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας:
09.00-09.30: Προσέλευση.
09.30-09.50: ∆. Παντερμαλής,
«Πρώτα συμπεράσματα από την τρισδιάστατη Ψηφιακή Σάρωση της Ζωφόρου του Παρθενώνα».
09.50-10.00: Κ.-∆. Μπουζάκης,
«Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος».
10.00-10.15: Σ. Θεοδωρίδου,
«Τρισδιάστατη Laser Σάρωση των Λίθων και Θραυσμάτων της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης».
10.15-10.30: ∆. Σκαρλάτος,
«Φωτογραμμετρική Ανακατασκευή Ζωφόρου και Ακρίβειες Μεθόδου».
10.30-10.40: Α. Παπαχαρίση,
«Τοπογραφικές Μετρήσεις Εξαιρετικά Υψηλής Ακρίβειας».
10.40-11.10: Σ. Κυπαρίσση,
«Σύγκριση Μεθόδων Τρισδιάστατης Φωτογραμμετρικής Ανακατασκευής και Laser Σάρωσης και Φωτογραμμετρική Ανακατασκευή Λίθων και Θραυσμάτων της Ζωφόρου του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο».
11.10-11.15: Ερωτήσεις Α’ Μέρους.
Β’ Μέρος
11.15-11.30: ∆. Μπουζάκης,
«Επεξεργασία Αποτελεσμάτων Laser Σάρωσης της Ζωφόρου του Παρθενώνα και ∆ιερεύνηση της Επιφανειακής Γεωμετρίας των Λίθων της».
11.30-11.40: Ε. Βαρύτης,
«Συναρμολόγηση των λίθων της Ζωφόρου του Παρθενώνα με βάση τα αποτελέσματα της laser-σάρωσης της γεωμετρίας τους και τις μετρημένες κλίσεις των επιστυλίων υποδοχής τους».
11.40-11.50: Α. Σακελλαρίδου,
«Οπτικές διορθώσεις διαστάσεων ανθρωπίνων μορφών, απεικονιζόμενων στη ∆υτική Ζωφόρο του Παρθενώνα».
11.50-12.00: Ι. Μυρισίδης,
«Παραγωγή αντιγράφων υπό κλίμακα των ανάγλυφων επιφανειών των λίθων της Ζωφόρου του Παρθενώνα με συνδυασμό μεθόδων ταχείας πρωτοτυποποίησης και χύτευσης γύψου σε ελαστικά καλούπια».
12.00-12.15: ∆. Παντερμαλής, ∆. Μαραζιώτης, Κ. Βασιλειάδης,
«Παρατηρήσεις στα αποτελέσματα των αξονικών τομογραφιών αρχαίων του Μουσείου της Ακρόπολης με ακτίνες Χ και νετρόνια 15».
12.15-12.30: Κ. Ευσταθίου,
«∆ιερεύνηση αρχαιολογικών ευρημάτων Μουσείου Ακρόπολης, μέσω αξονικών τομογραφιών, με χρήση δεσμών ακτίνων Χ, καθώς και νετρονίων».
12.30-12.40: Σ. Κομπογιάννης,
«Παραγωγή αντιγράφων αναθήματος μορφής πλοιαρίου (λύχνος) του Μουσείου Ακρόπολης μέσω μεθόδου ταχείας πρωτοτυποποίησης, με βάση κατάλληλα επεξεργασμένα αρχεία τρισδιάστατης ψηφιακής laser-σάρωσής του».
12.40-12.45: Ερωτήσεις Β’ Μέρους – Συμπεράσματα.
12.45-13.00: ∆. Παντερμαλής, Κλείσιμο Ημερίδας.
Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης, Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια