Τσιμεντόστρωσαν μυκηναϊκό τοίχο στο ιστορικό κέντρο της Κω στα έργα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης (ΟΑΑ) της πόλης που γίνονται για...
Τσιμεντόστρωσαν μυκηναϊκό τοίχο στο ιστορικό κέντρο της Κω στα έργα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης (ΟΑΑ) της πόλης που γίνονται για τη δημιουργία πεζοδρόμων, πλατειών με στόχο τη διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού περιπάτου, αγνοώντας τα σήματα διακοπής εργασιών της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Το γεγονός αυτό καταγγέλλει στο «Βήμα της Κω» η έφορος της ΚΒ' ΕΠΚΑ Σταματία Μαρκέτου, εκφράζοντας τη θλίψη της γιατί «έπεφτε με μανία οπλισμένο σκυρόδεμα επάνω στους προϊστορικούς τοίχους εμπρός στα έκπληκτα μάτια των πολιτών».
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων όταν ένας από τους αναδόχους του έργου έδινε αυτή την εντολή, ενώ «λίγες μέρες πριν, οι ίδιοι τεχνίτες είχαν φέρει στο φως, απέναντι, έναν ασύλητο γεμάτο πολύτιμα κτερίσματα παιδικό τάφο της Γεωμετρικής περιόδου, μαζί με άλλους μυκηναϊκούς τοίχους του προϊστορικού οικισμού (κάτω από το στήριγμα μιας στάσης των ΚΤΕΛ). Και να σκεφτεί κανείς πως στο όνομα της ανάδειξης αυτών των αρχαίων πήρε να διαχειριστεί ο Δήμος της Κω το ποσόν των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ». «Δεν ζητούσαμε πολλά. Αντί να βάλουν τσιμέντο, να στρώσουν αμμοχάλικο», είπε η πρώην έφορος της περιοχής Αγγελική Γιαννικουρή που οργάνωσε τη μεγάλη αυτή επέμβαση. Τα έργα στο ιστορικό κέντρο της Κω γίνονται από διάφορες επιμέρους εργολαβίες με την επίβλεψη και την ευθύνη του δήμου, «παραβλέποντας ωστόσο συστηματικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο όνομα των αρμοδιοτήτων της οποίας, δηλαδή των αρχαιοτήτων και της προστασίας των μνημείων νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, χρηματοδοτήθηκαν γενναιόδωρα και υλοποιούνται τα παραπάνω έργα», όπως τονίζει η κ. Μαρκέτου.
«Η σημερινή Κως είναι ίσως και το μοναδικό παράδειγμα ελληνικής πόλης, όπου όχι μόνον συνυπάρχουν αρχαιότητες, νεότερα μνημεία, κηρυγμένα ή μη, με την καθημερινότητα των κατοίκων της, χωρίς να τη διαταράσσουν αλλά να την εμπνέουν και να την αναζωογονούν.
»Οι κάτοικοι της πόλης διασχίζουν καθημερινά τους ιστορικούς δρόμους, Cardo και Decumanus, ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του Δυτικού Αρχαιολογικού Χώρου, για να πάνε στις δουλειές τους, περιδιαβαίνουν την αρχαία Αγορά για να επισκεφθούν τη σύγχρονη, απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα το πράσινο που άλλες πόλεις απλώς ονειρεύονται».
Κι όλα αυτά από το σιωπηλό έργο της Α.Υ. με το λιγοστό της προσωπικό και τον ελάχιστο έως μηδαμινό κρατικό προϋπολογισμό. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διαμόρφωση και επέκταση των αρχαιολογικών χώρων στο νότιο τμήμα της αρχαίας Αγοράς, στη σημερινή πλατεία Ανταγόρα και στο χώρο του λεγόμενου Βωμού του Διονύσου, ενώ παραδόθηκε στο κοινό το νέο Επιγραφικό Μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, και ολοκληρώνονται οι εργασίες της νέας έκθεσης στην αναβαθμισμένη αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία (Casa Romana).
Συνοψίζοντας, σχετικά με το έργο που έχει συντελεστεί, η κ. Μαρκέτου αναφέρει ότι «με το νέο Μουσείο του Ασκληπιείου και την έκθεση στο Ρωμαϊκό Ωδείο ήδη σε λειτουργία, την εντός του 2014 ολοκλήρωση της έκθεσης στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία (Casa Romana), και την παράδοση στο κοινό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού στο κτήριο της ιστορικής πλατείας Ελευθερίας της πόλης εντός του 2015, η Κως δεν θα είναι πλέον μοναδική για τους εκτεταμένους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και για τέσσερα σύγχρονα Μουσεία της».
Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια