Ο Μέγας Αλέξανδρος επαναπροσδιόρισε τον κόσμο, ενώνοντας την Ανατολή και τη Δύση σε ένα ενιαίο σύνολο, με έναν τρόπο που ήταν αδιανόητ...
Ο Μέγας Αλέξανδρος επαναπροσδιόρισε τον κόσμο, ενώνοντας την Ανατολή και τη Δύση σε ένα ενιαίο σύνολο, με έναν τρόπο που ήταν αδιανόητος πριν από αυτόν και δεν επαναλήφθηκε μετά από αυτόν.
Για τη θέση του Αλέξανδρου στην ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και για τη συμβολική του σημασία στην εμπορική και πολιτισμική εξάπλωση της Δύσης στη Ανατολή θα μιλήσει ο Πιέρ Μπριάν, ομότιμος καθηγητής του Κολλεγίου της Γαλλίας στην Έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού του Αχαιμενιδικού Κόσμου και του Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη), τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ.
Για τη Δύση ο Αλέξανδρος είναι αυτός που προστάτεψε την Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη από την περσική εξάπλωση, προετοίμασε το έδαφος για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Για τους Δυτικούς, αν ο μακεδόνας βασιλιάς δεν είχε επιτύχει στην Ισσό ή στον Γρανικό και στις άλλες κρίσιμες μάχες, είναι πιθανόν ότι οι Πέρσες και όχι οι Αθηναίοι θα είχαν καθορίσει τη δυτική σκέψη. Η Ανατολή δημιούργησε άλλες εκδοχές του Αλέξανδρου. Για κάποιους ήταν ο ιδιοφυής ηγεμόνας, ο ενοποιητής και για άλλους ο ανελέητος, σαδιστής κατακτητής, ο δαίμονας της κολάσεως. Οι ισλαμιστές συγγραφείς των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων επέλεξαν να τον περιλάβουν στα μεγάλα έργα τους, σε βαθμό που να τον κατατάσσουν στους κορυφαίους βασιλείς του Ισλάμ και να τον θεωρούν προφήτη σε ιερή αποστολή με εντολή του Θεού. Οι Ζωροάστρες τον αναθεμάτιζαν για τον ρόλο του στην πτώση της μεγάλης, πρώτης τους αυτοκρατορίας και τον κατέτασσαν στους αιώνιους εχθρούς τους. Οι λαοί της Ανατολής ενσωμάτωσαν τις εκστρατείες και τις περιπέτειές του στους ισλαμικούς μύθους και θρύλους.
Ο Πιέρ Μπριάν θα αναφερθεί στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, που ανέδειξε τον Αλέξανδρο σε σημείο αναφοράς και πρότυπο ή αντιπρότυπο της ευρωπαϊκής εξάπλωσης στη σύγχρονη εποχή. Γεννημένος το 1940 στην Ανζέρ, ο Πιέρ Μπριάν σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τουρ πριν γίνει καθηγητής στο Κολλέγιο της Γαλλίας. Από το 2000 έως το 2012 είχε τη θέση του προέδρου στο Επιστημονικό Συμβούλιο των Γαλλικών Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων για τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες για τη λεκάνη της Μεσογείου, για την Τουρκία, το Ιράν και την Κεντρική Ασία, του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής της επιθεώρησης Persika, ενώ υπήρξε και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του διεθνούς προγράμματος www.achmenet.com, που ανέπτυξε το Κολλέγιο της Γαλλίας και το οποίο διαχειρίζεται το Μουσείο του Λούβρου από το 2010. Στα βιβλία του, μεταξύ των οποίων τα «Οι Πέρσες και η Αυτοκρατορία», «Αντίγονος ο Μονόφθαλμος», «Βασιλείς, Φυλές και Αγρότες», διερευνά τις συνθήκες, τη δυναμική και τη γεωπολιτική του 3ου π.Χ. αιώνα. Το βιβλίο «Ανοιχτή επιστολή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μετάφραση Κατερίνα Σχινά κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
Την εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα συντονίσει ο Γιώργος Τόλιας, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ελλάδας.
Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια