Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκλεισε το εργαστήριο τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας

Σε φωλιές ποντικών κινδυνεύουν να μετατραπούν τα σπαράγματα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας, καταγγέλλει ο διευθυντής των ...



Σε φωλιές ποντικών κινδυνεύουν να μετατραπούν τα σπαράγματα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας, καταγγέλλει ο διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας.

Πρώτη φορά μετά το 1967, έκλεισε το εργαστήρι συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου ελλείψει χρημάτων...

Η ανασκαφή στο Ακρωτήρι ξεκίνησε από τον καθηγητή Σπ. Μαρινάτο το 1967. «Από τότε μέχρι και πριν 3-4 χρόνια, το ΥΠΠΟ επιχορηγούσε την Αρχαιολογική Εταιρεία γι' αυτήν την ανασκαφή. Μετά σταμάτησε. Απλώς έπαψε να στέλνει χρήματα».

Από τα σημαντικότερα ευρήματα που καθιστούν μοναδική αυτήν την ανασκαφή, δημιουργώντας μια βιβλιογραφία εκατοντάδων τίτλων διεθνώς σε πολλές γλώσσες, είναι οι τοιχογραφίες. «Αυτές οι τοιχογραφίες», εξηγεί ο Χρίστος Ντούμας, «βρίσκονται σε κατάσταση κατακερματισμού. Ομως οι συντηρητές μας έχουν καταφέρει να μαζεύουν αυτά τα σπαράγματα και σταδιακά να τα συναρμολογούν ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε μεγάλες τοιχογραφικές συνθέσεις του 1600 π.Χ.».

Το εργαστήρι, που ξεκίνησε το 1967 και οργανώθηκε από συντηρητές του κύρους του Τάσου Μαργαριτώφ και του Σταύρου Μπαλτογιάννη, έγινε το λίκνο όπου δημιουργήθηκαν 3 γενιές συντηρητών μεγάλης ολκής. Πριν χρόνια βρεθήκαμε κι εμείς εκεί, και δεν θα ξεχάσουμε τους συντηρητές να συμπληρώνουν σιγά σιγά τα απίστευτα παζλ των τοιχογραφιών, θυμίζοντας χειρουργούς σε επέμβαση.

«Μέχρι πέρυσι καταφέρναμε και λειτουργούσαμε το Εργαστήρι με χορηγίες ιδιωτών-φίλων της ανασκαφής», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Όμως πρώτη φορά φέτος το Εργαστήρι έκλεισε. Δύο κοπέλες βρήκαν δουλειά στην Αίγυπτο και μετανάστευσαν. Πώς θα ζήσουν εδώ; Χάνω τους συντηρητές μου -κι αν αυτό κρατήσει για πολύ θα τους χάσω οριστικά. Το Εργαστήρι πρέπει να ξαναλειτουργήσει!».

Το κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, μαθαίνουμε, είναι της τάξης των 5-6.000 ευρώ τον μήνα. «Δηλαδή ισοδυναμεί με το μισθό που εισπράττει ένας μόνο από τους αργόσχολους συμβούλους των υπουργών...».

Ο Χρήστος Ντούμας θυμάται μια συνάντησή του το 1977 με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, «τον διαπρεπή επιστήμονα Κωνσταντίνο Τρυπάνη, που τον είχα συναντήσει για τις ανάγκες της ανασκαφής. Τότε μου είχε πει: «Η ανασκαφή αυτή πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια. Είναι μοναδική στον κόσμο και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που δεν θα την ενισχύσει. Σήμερα διαψεύδεται. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση της οποίας τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος έχουν χρηματίσει υπουργοί Πολιτισμού...».


Δεν υπάρχουν σχόλια