Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το οποίο στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς προσ...
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το οποίο στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς προσήλκυσε το ενδιαφέρον 2.449 παιδιών, μαθητών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2013-2014, δείχνουν ότι το σύνολο των παιδιών που παρακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, σημειώνει διαρκώς αυξητική τάση, προς μεγάλη ικανοποίηση των υπευθύνων της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το νεολιθικό πολιτισμό, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 - 18 ετών, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 559 παιδιών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μυκηναϊκός Πολιτισμός και τοπική ιστορία» το παρακολούθησαν 651 παιδιά, αντίστοιχων ηλικιών, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Οταν οι χρονοκάψουλες τελειώνουν. Ταξίδι πίσω στο χρόνο παίζοντας ανασκαφή», που απευθύνεται σε παιδιά 5 ως 15 ετών, συγκέντρωσε 835 συμμετοχές.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν το δημοφιλέστερο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς για τα παιδιά, τα οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ανασκαφικές δραστηριότητες, με παιγνιώδη μορφή. «Το παιχνίδι της ανασκαφής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, μέσα από παιγνιώδεις και ευχάριστες για τα ίδια δραστηριότητες, να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά των αρχαιολόγων και να γυρίσουν πίσω στο παρελθόν, ερμηνεύοντας με το δικό τους τρόπο τα ίχνη του ανθρώπου στο χρόνο» αναφέρει η Αιμιλία Καλογιάννη, αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, χώρος προσφιλής για έλληνες και ξένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, αποτελεί πόλο έλξης και για τις εκδρομές μαθητών από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστούς τους θησαυρούς που έχουν έρθει στο φως, στη διάρκεια των πολύχρονων αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται.
Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των μαθητικών εκδρομών είναι ταυτόσημη με τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς, ενώ όπως αναφέρει η αρμόδια αρχαιολόγος «πολλά παιδιά συμμετέχουν στα τακτικά προγράμματα του νεολιθικού οικισμού, διότι διδάσκονται τις αντίστοιχες θεματικές στο σχολείο και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στη διδακτική τους πρακτική».
Τα παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο, προέρχονται κατά βάση από τον πολεοδομικό ιστό του Βόλου, τη Μαγνησία, την ευρύτερη Θεσσαλία, Φάρσαλα, Λάρισα, Τρίκαλα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ακόμη περιοχών, ανά την Ελλάδα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σχολικές εκδρομές συνδυάζονται με επίσκεψη στο Μουσείο, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Καλογιάννη «οι εκδρομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οπότε είναι προϋπόθεση να επισκεφτούν κάποιο Μουσείο για να εκπληρωθεί ο χαρακτήρας της εκδρομής».
Στο μεταξύ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με καινούργιες θεματικές και στους στόχους των υπευθύνων της ΙΓ Εφορείας είναι να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον εκπαιδευτικοί φάκελοι για το αρχαίο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο της Χλόης.
Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια