Η τύχη ήθελε ώστε μυστικά αιώνων να ξυπνήσουν από τον αρχαίο ύπνο τους μόλις ξεκίνησαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση ενός οραματικού έρ...
Η τύχη ήθελε ώστε μυστικά αιώνων να ξυπνήσουν από τον αρχαίο ύπνο τους μόλις ξεκίνησαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση ενός οραματικού έργου για την Αγία Πελαγία, του βρεφονηπιακού σταθμού.
Με τη ζωή να ξεπηδάει μέσα από τον ίδιο το θάνατο στο νεκροταφείο της αρχαίας Απολλωνίας, που ξεκίνησε να έρχεται στο φως, με τους ανθρώπους που έκλεισαν τον κύκλο της ζωής τους στο διάστημα μεταξύ του 4ου και του 3ου π.Χ. αιώνα να "διηγούνται" σιωπηλά αλλά τόσο περιεκτικά, μέσα από τα θνητά τους υπολείμματα και τα προσωπικά αντικείμενα που τους συνόδευαν στο αιώνιο ταξίδι, στιγμιότυπα της καθημερινότητας του δικού τους κόσμου.
Υπευθυνότητα
Η αποκάλυψη αυτή, που άλλαξε το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, μετακινώντας τις εγκαταστάσεις του σταθμού σε άλλη θέση, αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με μια πρωτόγνωρη υπευθυνότητα από τη δημοτική Αρχή, η οποία όχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο στην αποκάλυψη των αρχαίων μυστικών, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε για την ανασκαφή, τη διαφύλαξη και ανάδειξή τους. Έτσι, σήμερα ο Δήμος βλέπει υπερήφανος τις προσπάθειές του να γίνονται πράξη χάρη στην πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία εγκρίνονται 70.000 ευρώ για τις ανάγκες του υποέργου "Αρχαιολογική Έρευνα", στο πλαίσιο του έργου "Ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίας Πελαγίας".
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην αρχαία Απολλωνία, την πόλη που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Αγίας Πελαγίας. Η νέα αυτή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και δη σε δύσκολους καιρούς, κάτι που κάνει την επιτυχία της δημοτικής Αρχής ακόμα μεγαλύτερη, θα καλύψει τις ανάγκες της ανασκαφικής έρευνας, εκτός του διαγράμματος κάλυψης του έργου - το οποίο υπενθυμίζεται ότι ερευνήθηκε με δαπάνες του Δήμου Μαλεβιζίου - και αποτελεί επιπλέον ποσό σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου της ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού, του οποίου οι εργασίες ανέγερσης συνεχίζονται κανονικά.
Το χρονικό
Η αποκάλυψη του αρχαίου νεκροταφείου ήδη από την πρώτη ημέρα των εκσκαφών θεμελίωσης του νέου κτηρίου είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό και μακρές συνομιλίες μεταξύ Δήμου Μαλεβιζίου, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση για την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων, χωρίς όμως την παράλληλη θυσία του έργου.
Η λύση που κρίθηκε τότε ως σκοπιμότερη επέβαλε τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του βρεφονηπιακού σταθμού σε άλλη θέση, με ενδείξεις αραιότερης παρουσίας αρχαίων τάφων, των οποίων η διάρκεια διερεύνησης δε θα απειλούσε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του έργου. Τη χρηματοδότηση των ερευνών αυτών δεσμεύτηκε εξαρχής ο δήμαρχος κ. Κ. Μαμουλάκης να καλύψει ο Δήμος Μαλεβιζίου, όπως και πράγματι έκανε, με αποτέλεσμα την έγκαιρη αποδέσμευση του χώρου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την ταχεία έναρξη των εργασιών ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Η μελέτη
Για την αρχική θέση του βρεφονηπιακού σταθμού, στην οποία αποκαλύφθηκε πυκνότατη παρουσία σημαντικών αρχαιοτήτων, η τροποποίηση της μελέτης προέβλεψε τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων του κτηρίου, προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότηση της αρχαιολογική έρευνας, δαπάνη του έργου, με τη δημιουργία υποέργου και την εξασφάλιση ειδικού κονδυλίου από τη Διαχειριστική Αρχή και το ΕΣΠΑ.
Γι' όλα τα παραπάνω απαιτήθηκε βέβαια η επικαιροποίηση της μελέτης για την εκ νέου έγκριση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, η οποία, προκειμένου να μη "χαθεί" το έργο, προετοιμάστηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Παράλληλα, η αρμόδια ΚΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων συνέταξε σχέδιο μνημονίου συνεργασίας με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, για να οριστεί το υποέργο των αρχαιολογικών εργασιών, το οποίο όμως, λόγω υψηλού προϋπολογισμού, απαιτούσε την έγκριση του ΚΑΣ.
Με Μενδώνη
Μάλιστα, για την επίσπευση των χρονοβόρων συνήθως διαδικασιών του υπουργείου Πολιτισμού, ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης μετέβη ειδικά στην Αθήνα πριν από ένα μήνα και συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία δεσμεύτηκε τότε για την άμεση δρομολόγηση του θέματος, όπως πράγματι έγινε.
Με την πρόσφατη απόφασή του το ΚΑΣ επιτρέπει τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών στο νεκροταφείο της αρχαίας Απολλωνίας στην Αγία Πελαγία, των οποίων τα αποτελέσματα, όπως άλλωστε και των πρώτων ανασκαφών, αναμένεται να είναι εντυπωσιακά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη, τη χρηματοδοτούμενη από το Δήμο Μαλεβιζίου, 4μηνη αρχαιολογική έρευνα της ΚΓ' ΕΠΚΑ στην ίδια θέση ερευνήθηκαν περισσότεροι από 70 αρχαίοι τάφοι, ασύλητοι και αρκετά πλούσια κτερισμένοι, οι οποίοι απέδωσαν περισσότερα από 150 αρχαία αγγεία, πολυάριθμα νομίσματα, κοσμήματα και άλλα σημαντικά αρχαία αντικείμενα!
Οι νέες έρευνες που θα ξεκινήσουν άμεσα, οι οποίες με το κονδύλιο που εξασφαλίζει το ΕΣΠΑ θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας και θα διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα, αναμένεται να έχουν ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, αν τα ευρήματα χρήζουν ανάδειξης και διατήρησης, καθώς αποτελεί χρέος προς την περιοχή, η οποία αδικήθηκε αρχαιολογικά τόσα χρόνια.
«Νέα ώθηση στις αρχαιολογικές έρευνες της περιοχής»
Ο δήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την έγκριση της νέας χρηματοδότησης των αρχαιολογικών ερευνών και ευχαρίστησε αφενός την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κ. Μαρία Κασσωτάκη για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση του έργου, και αφετέρου τη διευθύντρια της ΚΓ' ΕΠΚΑ κ. Ιωάννα Σερπετσιδάκη και τη υπεύθυνη αρχαιολόγο για την περιοχή Μαλεβιζίου κα Δανάη Κοντοπόδη, για τη γόνιμη συνεργασία τους.
«Συνεχίσουμε τις εργασίες», τόνισε ο κ. Μαμουλάκης, «για την κατασκευή ενός έργου πνοής, που θα λύσει πολλά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα όμως κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε την τύχη των σπουδαίων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές του έργου. Η αποκάλυψη του νεκροταφείου της αρχαίας Απολλωνίας μπορεί να μετέθεσε κάπως τα χρονοδιαγράμματα του έργου, μας γεμίζει όμως όλους χαρά για την ευκαιρία που προσφέρει για τη διερεύνηση μιας άγνωστης ουσιαστικά αρχαίας πόλης στα όρια του δήμου μας.
Οι επιπλέον 70.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ και το ΚΑΣ θα δώσουν νέα ώθηση στις αρχαιολογικές έρευνες της περιοχής, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της οποίας αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου μας. Οφείλω πολλές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που πραγματικά μόχθησαν για την καλή αυτή έκβαση του έργου, ιδίως όμως τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου, που γνωρίζω ότι υπερέβαλλαν εαυτούς για τη διπλή αυτή επιτυχία, που εξασφαλίζει τόσο το έργο, όσο και την ανάδειξη των αρχαίων θησαυρών.
Ειλικρινά πιστεύω ότι πετύχαμε αυτό που από την αρχή φαινόταν σε όλους ακατόρθωτο. Την κατασκευή, δηλαδή, του απαραίτητου για την περιοχή βρεφονηπιακού σταθμού, ταυτόχρονα όμως με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή είναι πάντοτε η αναπτυξιακή λογική του Δήμου Μαλεβιζίου και αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη».
Πηγή: Σ. Μουντουφάρης, Νέα Κρήτη
Δεν υπάρχουν σχόλια