Τα θαυμάσια ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες των «Οίκων με τα Άνδηρα» (γνωστοί και ως Οίκοι Yamaç) στην Έφεσο υποβάλλονται σε μια νέα δι...
Τα θαυμάσια ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες των «Οίκων με τα Άνδηρα» (γνωστοί και ως Οίκοι Yamaç) στην Έφεσο υποβάλλονται σε μια νέα διαδικασία συντήρησης που θα επαναφέρει τα έργα σε τέτοια κατάσταση όπως την ημέρα που δημιουργήθηκαν το 1 π.Χ.
Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια στους «Οίκους με τα Άνδηρα» (γνωστοί και ως Οίκοι Yamaç) στην αρχαία πόλη της Εφέσου αποκαθιστώνται για να επιστρέψουν στην αρχική τους δόξα.
«Αγγίζοντας ένα έργο 2.000 ετών και διατηρώντας το για τα επόμενα 2.000 χρόνια αποτελεί ένα επιπλέον φορτίο ευθύνης», δήλωσε ο Hasan Savaşer, ο οποίος έχει εργαστεί σε εργασίες συντήρησης στην περιοχή τα τελευταία 23 χρόνια.
Η αρχαία πόλη της Εφέσου δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Οι «Οίκοι με τα Άνδηρα» ήταν οι κατοικίες των πλουσίων χτισμένες σε αναβαθμίδες στις πλευρές του όρους Bülbül το 1 π.Χ. και φημίζονται για τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά δάπεδα.
Οι τοιχογραφίες είχαν αποκατασταθεί μετά τις ανασκαφές του 1977. Το 2010, μια νέα διαδικασία ξεκίνησε για την συντήρησή τους χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των φετινών εργασιών, τοιχογραφίες συνολικής έκτασης 120 τετραγωνικών μέτρων, που διακοσμούσαν τοίχους σε οκτώ δωμάτια έχουν πλήρως αποκατασταθεί.
Το έργο της συντήρησης διεξάγεται με την άδεια του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και με τη χορηγία του Ιδρύματος Εφέσου. Τα τοιχώματα, διακοσμημένα με ιστορικούς πίνακες, ενισχύθηκαν και καθαρίστηκαν με ειδικές χημικές ουσίες. Οι τοιχογραφίες αναζωογονήθηκαν δεχόμενες ένα ρετουσάρισμα των βαφών τους, με τελικό στόχο να αποκατασταθούν όσο πιο πιστά γινόταν με το πρωτότυπο πριν από 2.000 χρόνια.
«Η ανασκαφή και η αναστήλωση έγινε το 1977, αλλά οι τοίχοι λερώθηκαν περισσότερο. Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές αποκατάστασης και χημικές ουσίες, θα επιστρέψουμε τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά δάπεδα σχεδόν στην αρχική τους κατάσταση. Μετά την ενίσχυση του τοιχώματος, θα καθαριστεί το στρώμα βρωμιάς και θα ολοκληρώσουμε κάποια ζωγραφικά έργα, χωρίς να αλλάξουμε τον αρχικό ιστό. Ο στόχος εδώ δεν είναι να παρέμβουμε με τη ζωγραφική, αλλά να δημιουργήσει μια ολότητα με μικρές πινελιές. Λόγω της λεπτομερούς εργασίας, οι εργασίες σε έναν μόνο τοίχο μπορεί να διαρκέσουν δύο μήνες», δήλωσε ο Savaşer.
Ανάμεσα σε 20 εμπειρογνώμονες συντήρησης και αποκατάστασης, που θεωρούνται οι καλύτεροι του κόσμου στον τομέα τους, η σταδιοδρομία του Savaşer βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Απόφοιτος δημοτικού σχολείου, ο 47χρόνος Savaşer ήρθε στην Έφεσο το 1991 ως ένας απλός εργάτης με το καρότσι του.
Ο Savaşer, που ορίζει τον εαυτό του ως «αγράμματο εμπειρογνώμονα αποκατάστασης», δήλωσε ότι αυτή την στιγμή διεξάγεται μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες αποκατάστασης του κόσμου στους «Οίκους με τα Άνδηρα» και ότι παθιασμένοι άνθρωποι βρίσκονται εκεί καταδεικνύοντας το ταλέντο τους.
«Ασχολήθηκα με αυτή τη δουλειά το 1991, όταν ήμουν 24 ετών. Αρχικά, βοηθούσα την ανασκαφική ομάδα. Εμείς σκάβαμε τη γη», είπε.
«Καθώς περνούσε ο χρόνος, άρχισα να καταλαβαίνω τι συμβαίνει εδώ. Άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για την αρχαιολογία και να ενθουσιάζομαι για κάθε εύρημα που ερχόταν στο φως και για κάθε αποκατάσταση κίονα. Αυτό το μέρος είναι ταυτόχρονα και ένα σχολείο. Αν σας αρέσει η δουλειά που γίνεται, οι ειδικοί εδώ θα σας υποστηρίξουν σε ότι βλέπετε και θέλετε να μάθετε. Παρόλο που ήμουν απλά ένας εργάτης εδώ, μου έδωσαν μεγάλη υποστήριξη και έμαθα για τεχνικές συντήρησης και αποκατάστασης. Έχω συμμετάσχει σχεδόν σε κάθε στάδιο συντήρησης. Ομάδες φοιτητών έρχονται για να δουν όλη την διαδικασία. Υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής των ανασκαφών, τους παρουσιάζω τι κάνουμε εδώ και πως συνεχίζεται η αποκατάσταση», δήλωσε ο Savaşer.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο συντήρησης ήταν ένας τρόπος ζωής για εκείνον και όχι απλά μια πηγή εισοδήματος, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι τελικά έγιναν εμπειρογνώμονες σε ορισμένους τομείς. Επίσης, πολλοί από αυτούς έχουν μείνει αρκετά χρόνια στην Έφεσο και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν την αρχαία πόλη ενώ πολλοί αρχαιολόγοι παρέμειναν εκεί ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Πηγή: Hurriyet Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια