Η χολιγουντιανή λάμψη της κυρίας Κλούνεϊ έδωσε νέα ώθηση στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που μπαίνει ξανά στο προσ...
Η χολιγουντιανή λάμψη της κυρίας Κλούνεϊ έδωσε νέα ώθηση στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που μπαίνει ξανά στο προσκήνιο της διεθνούς κοινότητας μέσα από πληθώρα αναφορών στον ξένο Τύπο όπου παρουσιάζεται ως ένα διαχρονικό ζήτημα παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας.
Παράλληλα, η επιστροφή των γλυπτών, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων για θέματα πολιτισμού, ύστερα από ερώτηση του φιλελεύθερου δημοκράτη βουλευτή Τζορτζ Άντριου, που σχολίασε: «Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ' άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα Γλυπτά έχουν κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπιν.
Με ρεπορτάζ, συνεχείς ανταποκρίσεις, δηλώσεις των εμπλεκόμενων προσώπων και αναφορές στην ιστορία της διεκδίκησης, μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα κάλυψαν εκτενώς τη συνάντηση της Αμάλ Κλούνεϊ με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.
Το ΒΒC αναφέρθηκε στην επίσκεψη της «Βρετανής δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν που πρόσφατα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για το πώς να ανακτήσει τα γλυπτά», ενώ το ρεπορτάζ φιλοξένησε τις δηλώσεις της υπουργού Αθλητισμού Τουρισμού και Ισότητας Έλεν Γραντ που είπε στους βουλευτές πως «η UNESCO είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαιτησία και ότι η κυβέρνηση μπορεί να σκεφθεί την πρόταση και να απαντήσει εν ευθέτω χρόνω» τονίζοντας πως τα γλυπτά «κατέχονται νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο».
«Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια, έφθασε χθες στην Αθήνα με την ελπίδα να δώσει νέα ώθηση στη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα» έγραψε η «Ουάσιγκτον Ποστ», ενώ στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζονται οι συναντήσεις της Αμάλ Κλούνεϊ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.
Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων διαχρονικά αναλύεται με αναφορές στα πρόσωπα που πήραν μέρος στον αγώνα της διεκδίκησής τους, πρόσωπα όπως η Μελίνα Μερκούρη, «μια Ελληνίδα ηθοποιός που έγινε υπουργός Πολιτισμού και αγωνίστηκε με ακατάπαυτο ζήλο για την επιστροφή των μαρμάρινων θεών, αλόγων και μυθικών αναπαραστάσεων στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο».
Μετά τη Μελίνα τη σκυτάλη παίρνει, σύμφωνα με το άρθρο, η Αμάλ Κλούνεϊ, «σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία, ως μέλος ομάδας νομικών, αναζητά τρόπους αξιοποίησης του διεθνούς δικαίου και της κοινής γνώμης για την επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα».
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ βρέθηκε στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση στη «μάχη της για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αγαλμάτων από τη Βρετανία», ενώ το περιοδικό «Φορμπς» υποστηρίζει ότι «η νομική συνδρομή της Αμάλ Αλαμουντίν στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα γεμίζει ελπίδες τους Έλληνες και καταρρακώνει τους Βρετανούς, καθώς πλέον συνοδεύεται από χολιγουντιανή ισχύ».
Η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς» αναφέρεται στον Έντι Ο' Χάρα, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που δήλωσε πως «η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια μεγαλειώδη χειρονομία από πολιτιστικής και ηθικής απόψεως».
Τέλος, αναφορές υπάρχουν και σε ευρωπαϊκά Μέσα, όπως στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» που γράφει στον τίτλο της πως «Η διάσημη δικηγόρος Αμάλ συμβουλεύει την Ελλάδα εναντίον των Βρετανών».
«Αν ζούσε σήμερα ο Έλγιν θα πήγαινε φυλακή»
«Η αδικία κράτησε πάρα πολύ. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να το αναγνωρίσει και να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα», δήλωσε με σταθερή φωνή η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάστηκε τόσο η πολιτική, την οποία προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων Γλυπτών, όσο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο διάλογος της ελληνικής κυβέρνησης με το διακεκριμένο λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να μας εκπροσωπήσει στις διεκδικήσεις μας.
Την κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ πλαισίωναν οι συνεργάτες της Τζ. Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ.
Κατέστη σαφές ότι για την ώρα δεν καταφεύγουμε στα δικαστήρια. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνονται μετά τη σύσταση της UNESCO προς τη Μεγάλη Βρετανία να δώσει την τελεσίδικη απάντηση για τις προθέσεις της έως τις 30 Μαρτίου. Αφού εξαντληθεί κάθε δυνατότητα μέσω της UNESCO τότε μπορεί να «ανοίξει» η δικαστική διεκδίκηση, για την οποία υπερθεμάτισαν οι ξένοι νομικοί (κατά κύριο λόγο ο κ. Ρόμπερτσον), εν αντιθέσει με τον κ. Τασούλα, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένος, αποτρέποντας μάλιστα τους προσκεκλημένους νομικούς να αναπτύξουν στους εκπροσώπους του ελληνικού και διεθνούς Τύπου, που τους βομβάρδιζαν με ερωτήσεις, τις τυχόν συνέπειες που θα είχε η μη δικαίωσή μας τυχόν στα δικαστήρια. «Περιμένουμε την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης για να κάνουμε το επόμενο βήμα», διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού.
Οι τρεις νομικοί του περίφημου δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers προς το παρόν έχουν ρόλο συμβουλευτικό. «Δεν έχει γίνει μια επαγγελματική συμφωνία μαζί τους, δεν υπάρχουν τιμές αμοιβών», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι μαζί τους θα συμπράξουν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου.
«Θέλουμε μια συναινετική λύση», επισήμανε ο κ. Ρόμπερτσον. Το ενδεχόμενο της προσφυγής στα δικαστήρια δεν σημαίνει ότι «θέλουμε να αδειάσουμε τα μουσεία της Δύσης. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μοναδικά. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να επιστρέψουν, πρέπει να επανενωθούν». Οι διεθνείς νόμοι δεν είναι παρά σύμμαχος και «θεραπεία» στις διεκδικήσεις αυτές.
«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται το κεφάλι του αναβάτη στην Αθήνα και το σώμα στο Λονδίνο. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί κανένας να δει και να εκτιμήσει τα Γλυπτά ως ένα σύνολο. Αυτός ο διαμελισμός σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί πραγματικά να τα γνωρίσει», πρόσθεσε η Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, η οποία θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος «θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».
«Φιλισταϊκή» χαρακτήρισε εν συνεχεία την αρνητική στάση του Βρετανικού Μουσείου ο κ. Ρόμπερτσον, επισημαίνοντας πως «αν ζούσε σήμερα ο Έλγιν θα πήγαινε φυλακή». «Όπως αλλάζουν όμως οι νόμοι έτσι πρέπει να αλλάζουν και τα μουσεία», ανέφερε ο κ. Πάλμερ.
Στο επιθετικό ερώτημα ανταποκρίτριας ξένου μέσου για τη νομιμότητα των ελληνικών διεκδικήσεων, ο κ. Τασούλας ήταν κάθετος: «Τα Γλυπτά μάς ανήκουν». «Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο όχι επειδή το λέμε μόνο εμείς», συμπλήρωσε η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ. «Το λένε τα Ηνωμένα Έθνη, η UNESCO, το λέει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λένε και όλες οι δημοσκοπήσεις και οι Βρετανοί».
Στις βρετανικές δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε και ο Ντέιβιντ Χιλ, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό γιατί «προχωρεί όσο ποτέ στο παρελθόν το θέμα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και δεν θα σταματήσει μέχρις ότου τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα που ανήκουν».
Σε πολύ καλό κλίμα είχε συναντηθεί νωρίτερα η ομάδα των ξένων νομικών με τον πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε όλες τις απόψεις των συνομιλητών του και τους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους. Το Μαξίμου παραδέχεται την ακτινοβολία που προσδίδει στις διεκδικήσεις μας η παρουσία της κυρίας Κλούνεϊ, επιβεβαιώνει ότι «ακόμα δεν τίθεται θέμα ή αίτημα χρηματοδότησης» για τις εργασίες, διαβεβαιώνοντας ότι σκοπεύει να «τρέξει» το θέμα. Η Αλαμουντίν-Κλούνεϊ δεν έφυγε με άδεια χέρια απ' το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός τής πρόσφερε ελληνικά αγαθά, λάδι, μέλι και κρασί.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι κατά την ξενάγηση των ξένων προσκεκλημένων στο Μουσείο Ακροπόλεως, η Αλαμουντίν-Κλούνεϊ -στην οποία απευθύνονταν αποκλειστικά οι πάντες- δεν αντιστάθηκε και άγγιξε δύο αρχαϊκές Κόρες. Εξέφραζε διαρκώς απορίες της αλλά εκδήλωσε ειδικό ενδιαφέρον για τη χρωματιστή ψηφιακή αναπαράσταση των ζωφόρων, εκφράζοντας την έκπληξή της για τα αρχικά χρώματά τους. Οι «ξεναγοί» της, ο Δ. Παντερμαλής, ο Κ. Τασούλας και ο Ντέιβιντ Χιλ, της εξηγούσαν λεπτομερώς ποια μέλη βρίσκονται στο Λονδίνο. «Δεν θα προτιμούσατε να είχαμε εδώ τα πραγματικά Γλυπτά;», τη ρώτησε ο κ. Παντερμαλής. «Αναμφίβολα. Δεν υπάρχει υποκατάστατό τους», απάντησε.
Σε ερώτημα που της τέθηκε για την Αμφίπολη, για την οποία πάντως φάνηκε να μην έχει ιδιαίτερη γνώση, η απάντησή της ήταν κοφτή: «Δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των Γλυπτών». Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα υποστηρίζει στο εξής πιο σθεναρά το ελληνικό αίτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών; Μολονότι φρεσκοπαντρεμένη, η σύζυγός του είναι σε θέση, σύμφωνα με τη δήλωσή της, να γνωρίζει ότι «εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνδρα μου τι θα υποστηρίξει».
Σύσσωμος ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με την άφιξη της κ. Κλούνεϊ στη χώρα μας, αλλά και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η εμπλοκή της στις διεκδικήσεις μας. «Η Αλαμουντίν γεμίζει ελπίδες τους Έλληνες ενώ καταρρακώνει τους Βρετανούς», διαπίστωνε το περιοδικό «Φορμπς».
Πηγή: Ν. Παπανικολάου, Έθνος, Ι. Κλεφτογιάννη, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια