Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η καταιγίδα «φρέναρε» την ανασκαφή

Η δυνατή νεροποντή που συνοδευόταν από ισχυρούς βοριάδες διέκοψε χθες το πρωί τις ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη....


Η δυνατή νεροποντή που συνοδευόταν από ισχυρούς βοριάδες διέκοψε χθες το πρωί τις ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

H ανασκαφική ομάδα αποφάσισε να ασφαλίσει το μνημείο και να αποχωρήσει, καθώς η έντονη βροχόπτωση που είχε τη μορφή σφοδρής καταιγίδας δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, αφού ήταν αδύνατη η μεταφορά του χώματος από τον τρίτο θάλαμο στο εξωτερικό του μνημείου. Πάντως, αν δεν υπάρξει επιδείνωση του καιρού -αυτή αναμένεται από το μεσημέρι και μετά- θα γίνει προσπάθεια να συνεχιστούν οι εργασίες σήμερα.

Μεταφορά

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δύο μεγάλων μαρμάρινων τμημάτων που αποτελούσαν το αριστερό θυρόφυλλο του τρίτου θαλάμου και βρέθηκαν στην είσοδο του τρίτου θαλάμου. Τα μαρμαρόθυρα μεταφέρθηκαν στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αμφίπολης.

Στον τρίτο θάλαμο η αποχωμάτωση έχει φτάσει ήδη σε ύψος λίγο πάνω από το 1,5 μέτρο από την επιφάνεια του κατωφλίου, ενώ για το δάπεδο το θαλάμου από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι έχει υποστεί καθίζηση, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθός της.

Τον Κάσσανδρο «βλέπει» στην Αμφίπολη η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Τον Κάσσανδρο, επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δείχνει η διαπρεπής βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ως την απάντηση στο μυστικό του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα-Αμφίπολη» (εκδόσεις Ερμής).


«Πιστεύω ότι με το μνημείο της Αμφίπολης πρέπει να σχετίζονται επιφανείς, που είχαν δεσμούς λόγω καταγωγής ή λόγω δράσης με αυτή την πόλη. Πιθανότατα (να πω ασφαλώς;) ο ίδιος ο Κάσσανδρος και η γυναίκα του Θεσσαλονίκη» εκτιμά η γνωστή βυζαντινολόγος, η οποία υποστηρίζει ότι «η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος διακρινόταν για την ευρυμάθειά του αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο».

«Όσο για τους δολοφονηθέντες από τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη, Ρωξάνη και τον τότε δωδεκαετή Αλέξανδρο Δ', γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και την Ολυμπιάδα, που δολοφονήθηκε στην Πύδνα, αν ο Κάσσανδρος ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα -κυρίως απέναντι στους υπόλοιπους διαδόχους αλλά και απέναντι στο νομοταγές στη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στράτευμα-, θα πρέπει να τους έθαψε, ως βασιλείς που ήταν, στους βασιλικούς τάφους των Αιγών (στη Βεργίνα)» συμπληρώνει.

Σχετικά με τις «εξαίρετες Καρυάτιδες, τις Σφίγγες και όποια άλλα ευρήματα ανάλογης ποιότητας έρθουν στο φως χάρη στην ανασκαφή της Αμφίπολης», η ίδια εικάζει ότι «μπορεί το εργαστήρι και τα υλικά να είναι μακεδονικά αλλά τo 'χειρ εποίησεν' να είναι από καλλιτέχνες Αθηναίους προσκληθέντες από τον Κάσσανδρο ή απλώς φυγάδες από την πόλη τους, που είχε χάσει τότε πια τον πλούτο, την αίγλη, το δόξα και τη λάμψη της».

«Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;» καταλήγει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία παρακαλεί τους ειδικούς, που έχουν τον τελευταίο λόγο, να μην ξεχάσουν την εν Αμφιπόλει δράση του Κασσάνδρου αλλά ούτε και τη γυναίκα του Θεσσαλονίκη, αν βρεθούν γυναικεία οστά και κτερίσματα στην Αμφίπολη.


Πηγή: Έθνος, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια