Άποψη της ανασκαφής στον σταθμό Metro C στο San Giovanni της Ρώμης. Οι ανασκαφές για την επέκταση του μετρό στην πρωτεύουσα της Ιταλία...
Άποψη της ανασκαφής στον σταθμό Metro C στο San Giovanni της Ρώμης. |
Οι ανασκαφές για την επέκταση του μετρό στην πρωτεύουσα της Ιταλίας έδωσε την ευκαιρία στους αρχαιολόγους να εξερευνήσουν βαθιά στρώματα μέσα σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Η έρευνά τους απέδωσε καρπούς αφού έφεραν στο φως μια αρχαία εμπορική αγροικία, στην καρδιά της σημερινής Ρώμης.
Οι αρχαιολόγοι δούλεψαν 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους (σε βάθος περίπου έξι ορόφων μιας πολυκατοικίας) κοντά στον Άγιο Ιωάννη στη Βασιλική του Λατεράνου. Η σημερινή Ρώμη βρίσκεται πάνω σε μεσαιωνικά στρώματα και, κάτω από αυτά υπάρχουν αρχαιότερα στρώματα.
Η Rossella Rea, επικεφαλής της ανασκαφής και στέλεχος του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια γεωργική επιχείρηση του 1ου αιώνα π.Χ.. Πρόκειται για τον πιο κοντινό αρχαιολογικό χώρο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, σε μια αρδευτική λεκάνη διαστάσεων 35x70 μέτρων μαζί με ένα εκτεταμένο σύστημα αποστράγγισης, κοντά στην αρχαία πηγή νερού Aqua Crabra.
Στα αξιοσημείωτα ευρήματα περιλαμβάνονται μια τριπλή σιδερένια πιρούνα, αγγεία αποθήκευσης, δερμάτινα κομμάτια πιθανότατα από το γάντι ή το παπούτσι ενός αγρότη και ίχνη φτερωτής νερόμυλου πάνω σε λίθο. Επίσης σε εξαιρετικά καλή κατάσταση βρέθηκαν τα απομεινάρια μιας ιτιάς και ρίζες διάφορων δέντρων.
Βρέθηκαν επίσης κουκούτσια ροδάκινου, κατά πάσα πιθανότητα από τον οπωρώνα του αγροκτήματος. Τα ροδάκινα ήταν μια ακόμη καινοτομία για την αρχαία Ρώμη καθώς εισήχθησαν για πρώτη φορά από τη Μέση Ανατολή.
«Ήταν σχεδόν είδη πολυτελείας», δήλωσε η Rea στην Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης, στα πλαίσια συνεδρίου που συζήτησε τα πορίσματα της έρευνας.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ανακύκλωναν. Αμφορείς, τα αγγεία που ευνοούσαν τη μεταφορά και την αποθήκευση τροφίμων, βρέθηκαν τοποθετημένοι με τα άκρα τους να έχουν κοπεί και να χρησιμοποιηθούν ως αγωγοί νερού. Άλλα παλαιότερα ίχνη ζωής που βρέθηκαν ήταν αύλακες αμαξών που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με την Rea, κάποια από τα ευρήματα θα ενσωματωθούν τελικά στο σταθμό του μετρό του Αγίου Ιωάννη, ώστε το κοινό να μπορεί να τα βλέπει συνέχεια, ενώ άλλα ευρήματα θα εκτεθούν σε μουσεία της Ρώμης.
Οι επισκέπτες όμως, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά για τον συγκεκριμένο σταθμό του μετρό. Η κατασκευή της συγκεκριμένης γραμμής, γνωστής και ως Μετρό Γ, έχει μείνει αρκετά χρόνια πίσω από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια