Οι φωτογραφίες, ευαίσθητες και συχνά ποιητικές, δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή όπως ήταν το 1954 και το 1955 πριν α...
Οι φωτογραφίες, ευαίσθητες και συχνά ποιητικές, δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή όπως ήταν το 1954 και το 1955 πριν από τον τουρισμό. |
Το λεύκωμα με τίτλο «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο» σε κείμενο Αθηνάς Κακούρη, φωτογραφίες Robert McCabe και σχόλια Lisa Wace French κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.
Η έκδοση μιλά για τούς εξαιρετικούς και εμπνευσμένους άνδρες και γυναίκες που, μέσα στα τελευταία εκατόν σαράντα χρόνια, κατόρθωσαν να ανασύρουν από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την απώτατη ιστορία της Ελλάδος. Τα εργαλεία τους ήταν η λεπτομερέστατη ανασκαφή και η εξονυχιστική ανάλυση, με σπάνιες, καταλυτικές αναλαμπές από αποκαλυπτικά ευρήματα. Την ιστορία την αφηγείται η Αθηνά Κακούρη, που υπήρξε σύζυγος του Σπύρου Ιακωβίδη, ενός από τους κύριους παίκτες αυτού του δράματος.
Το 1954 αποτελεί τόσο τη μέση όσο και τη στροφή αυτής της αναζήτησης της πραγματικότητας, την οποία πιθανώς έκρυβαν οι μύθοι που, επί 3.000 χρόνια, κάλυπταν με την αχλή τους τις Μυκήνες. Η συγγραφέας περιγράφει την καταπληκτική περιπέτεια της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β και το πώς αυτή άλλαξε δια παντός τις απόψεις των ιστορικών περί της ελληνικής Ιστορίας. Οι φωτογραφίες, ευαίσθητες και συχνά ποιητικές, δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή όπως ήταν το 1954 και το 1955 πριν από τον τουρισμό.
Η Αθηνά Κακούρη είναι δημοφιλής συγγραφέας γνωστή για το πολύπλευρο των θεμάτων της και το χαρακτηριστικό της ύφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1928 και έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Βιέννη και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Είναι η χήρα του αρχαιολόγου Σπύρου Ιακωβίδη. Έχει εργαστεί σε ναυτικό γραφείο, σε εταιρεία πετρελαιοειδών και στον τουρισμό, ενώ συγχρόνως έγραφε χρονογραφήματα και διηγήματα σε διάφορα έντυπα. Υπήρξε επί χρόνια συντάκτρια του περιοδικού «Ταχυδρόμος», όπου δημοσιεύθηκαν αρχικά στη δεκαετία του 1950 τα αστυνομικά της διηγήματα. Έχει εκδώσει: τα αστυνομικά «Αλάτι στα φιστίκια», «Έγκλημα της μόδας», «Ο βλογιοκομμένος λαθρέμπορος», «Η κομμένη κεφαλή», «Κυνηγός φαντασμάτων» και τα ιστορικά «Ο δραπέτης της Αυλώνας», «Της τύχης το μαχαίρι», «Η σπορά του ανέμου», «Με τα φτερά του Μαρίκα», «Πριμαρόλια», «Ο Χαρταετός», «Θέκλη», «Ξιφίρ Φαλέρ», «Με τα χέρια σταυρωμένα… και 1821. Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε».
Ο Robert McCabe φωτογραφίζει την Ελλάδα και τους κατοίκους της τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η μεγάλη ευαισθησία και η απαράμιλλη τεχνική του έχει κάνει τα έργα του ευπώλητα και κλασσικά. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία με φωτογραφίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν επίσης και την Ανταρκτική, την Κούβα, την Κίνα, καθώς και το κρυμμένο δάσος της Νέας Υόρκης. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη: «Ελλάδα. Τα χρόνια της αθωότητας» (2004), «Τρεις μέρες στην Αβάνα» (2006), «Στο δρόμο για την Ελλάδα» (2007), «Ελλάδα-Κίνα. Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν» (2012). Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η Lisa Wace French, κόρη των αρχαιολόγων Άλαν και Έλεν Γουέης, έχει λάβει μέρος, ολοένα πιο δραστήρια, στην εργασία των Βρετανών στις Μυκήνες από το 1939. Ως διευθύντρια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, από το 1989 έως το 1994, ανέλαβε μαζί με τον Καθηγητή Σπύρο Ιακωβίδη την επισκόπηση ολόκληρης της μυκηναϊκής περιοχής υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η συνεργασία απέδωσε έναν απαραίτητο Αρχαιολογικό Άτλαντα των Μυκηνών.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια