Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Βάλτε τέλος στη λεηλασία αρχαίων από το ISIS»

Τα μνημεία της Συρίας και πολλών ακόμα χωρών βρίσκονται στο έλεος των τζιχαντιστών, που με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων εξασφαλίζουν σημαντ...

«Βάλτε τέλος στη λεηλασία αρχαίων από το ISIS»
Τα μνημεία της Συρίας και πολλών ακόμα χωρών βρίσκονται στο έλεος των τζιχαντιστών,
που με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα
Η μεγαλύτερη λεηλασία αρχαιοτήτων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συντελείται αυτόν τον καιρό σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τις γειτονικές της χώρες.

Πρόκειται για τη λεηλασία που γίνεται για λογαριασμό του ISIS σε χώρες όπως το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Συρία. Τώρα οι πολιτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και προωθούν νομοθετήματα, προσπαθώντας ταυτοχρόνως να συγκεντρώσουν πόρους που θα διατεθούν στα τμήματα εγκλημάτων στον τομέα της τέχνης, που έχουν οι αστυνομίες πολλών χωρών.

Την αρχή έκαναν οι Βρετανοί βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Ρόμπερτ Τζένρικ και Ούγκο Σουάιρ, πρώην διευθυντές των οίκων δημοπρασίας «Κρίστι'ς» και «Σόθμπι'ς» αντιστοίχως. Εχουν ήδη κερδίσει την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. Μαζί ελπίζουν να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση για το τμήμα αρχαιοτήτων και τεχνών της αστυνομίας, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί αυστηρότερη επιβολή του νόμου.

«Βάλτε τέλος στη λεηλασία αρχαίων από το ISIS»

Ο Τζένρικ έχει ήδη έρθει σε επαφή με Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι προσπαθούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες που φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση, να σταματήσουν την εισαγωγή αρχαιοτήτων από τη Συρία και το Ιράκ στις ΗΠΑ. Εχουν διακομματική υποστήριξη και θεωρείται πως το τέλος θα είναι αίσιο.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στα «Νέα της τέχνης» ο κ. Τζένρικ, το ζήτημα δεν είναι μονάχα οι λαθρανασκαφές και η λαθραία εξαγωγή αρχαιοτήτων. Είναι και η σκόπιμη καταστροφή όλων των πολιτιστικών στοιχείων των λαών σε εδάφη όπου το ισλαμικό κράτος έχει εγκαθιδρύσει την εξουσία του. Η προσπάθεια είναι φανερή: να απαλειφθεί όλο το πολιτιστικό παρελθόν των λαών που έχουν ζήσει σε εκείνα τα εδάφη επί χιλιετίες.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, γράφει ο Βρετανός βουλευτής, τα τζαμιά, οι εκκλησίες και τα κάστρα των σταυροφόρων δεν γκρεμίζονται στα κρυφά.

Κατεδαφίζονται ασύστολα με μπουλντόζες και βόμβες κι έπειτα παρουσιάζεται από τους καταστροφείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «πριν» και το «μετά». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα έγκλημα που θα αποκαλυφθεί μόλις κατακαθίσει η ομίχλη του πολέμου, είναι ένα έγκλημα του 21ου αιώνα που διεξάγεται σκόπιμα σε πλήρη θέαση.

«Βάλτε τέλος στη λεηλασία αρχαίων από το ISIS»

Ανάμεσά τους είναι αρχαιολογικοί χώροι της Συρίας, όπως το Χαλέπι ή η Απάμεια, που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO μέρη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. To ISIS ελέγχει περισσότερους από 4.000 χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κάποιοι έχουν χαθεί, άλλοι, όπως το Μουσείο της Μοσούλης, κρέμονται από μια κλωστή.

Πηγή εσόδων

To ISIS, μέσα από την παράνομη πώληση πολιτιστικών θησαυρών που αποκτά από αυτές τις συστηματικές λεηλασίες, χρηματοδοτεί τις εγκληματικές της δραστηριότητες. Τα στοιχεία λένε ότι η αγορά αρχαιοτήτων είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων τους μετά το πετρέλαιο και τις ληστείες τραπεζών. Ενα δίκτυο γενναίων ανθρώπων, κάτι σαν τους «Ανδρες μνημείων» (Monuments men) επί γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, συντάσσει συγκλονιστικές εκθέσεις για όσα γίνονται. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, εργολάβοι με μπουλντόζες σκάβουν αρχαίες εγκαταστάσεις σε μαζική κλίμακα.

Ο έλεγχος εξασφαλίζεται με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η επίσημη αμοιβή για όσους εργάζονται σε τέτοιες λαθρανασκαφές είναι το 20%. Τα ποσά είναι αρκετά δύσκολο να μετρηθούν, πάντως πιθανότατα ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ξεπούλημα στις ΗΠΑ από τη Συρία

Στις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αύξηση των εισαγωγών αρχαιοτήτων από τη Συρία κατά 133%. Ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν τα αρχαία από όλη τη δοκιμαζόμενη περιοχή, που πωλούνται σε οίκους δημοπρασιών ή στο e-bay, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών. Προς το παρόν, οι μεγαλύτερες ποσότητες απλώς αποθηκεύονται και οι πωλητές αναμένουν να τους βρουν πλαστά πιστοποιητικά νομιμότητας πριν τα ρίξουν στην αγορά, κάτι που θα γίνει τα επόμενα χρόνια.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια