Αλλαγές σχετικές με την εκπροσώπηση της χώρας μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ φαίνεται πως δρομολογούνται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η συμμετοχή αρ...
Αλλαγές σχετικές με την εκπροσώπηση της χώρας μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ φαίνεται πως δρομολογούνται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η συμμετοχή αρχαιολόγων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων σε διασκέψεις του διεθνούς οργανισμού φαίνεται πως δεν θα συνεχιστεί.
Σε δύο διασκέψεις στο Παρίσι και στην Αγκυρα, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη.
Η κ. Βλαζάκη έχει και κατά το παρελθόν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά τότε ήταν γενική διευθύντρια. Η τέως γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν μετέβαινε σε διασκέψεις (παρά μόνο σε συναντήσεις πολιτικών, υπουργών ή γενικών γραμματέων) παρότι και η ίδια είναι αρχαιολόγος.
Η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται από υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια σε όλα τα θέματα, ακόμα και όταν αλλάζουν κυβερνήσεις.
Εν προκειμένω, η εκπροσώπηση θα έπρεπε να ανατεθεί στη νυν γενική διευθύντρια, Ελενα Κόρκα, η οποία έχει χειριστεί πολλές φορές θέματα ΟΥΝΕΣΚΟ στο παρελθόν και έχει διοργανώσει και διεθνή διάσκεψη επιτροπής.
Νομικοί
Στην Τουρκία, την κ. Βλαζάκη θα συνοδέψουν δύο νομικοί: η κ. Άρτεμις Παπαθανασίου (από το ΥΠΕΞ) και η κ. Ηρα Καλιαμπέτσου από τη ΜΚΟ Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Αρχαιοτήτων. Γιατί κρίθηκε απαραίτητο να μεταβούν δύο νομικοί και όχι αρχαιολόγοι; Η τουρκική πλευρά δήλωσε ότι μπορεί να καλύψει τα έξοδα τριών ατόμων, αλλά η Ελλάδα που στην ουσία καθόρισε ποια θα είναι αυτά, έπρεπε να κάνει διαφορετικές επιλογές.
Το ζήτημα ίσως να είναι ακόμα βαθύτερο απ' ό,τι φαίνεται. Στο υπουργείο Πολιτισμού κυκλοφορούν ήδη «ψίθυροι» πως ετοιμάζεται η «μεταβίβαση» του χειρισμού επί του θέματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ας ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και ότι πρόκειται απλώς για κακόβουλες φήμες. Επειδή θα αποτελούσε μέγιστη προσβολή στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη που πρώτη έθεσε το θέμα και ξεκίνησε τη διεθνή καμπάνια από το Μεξικό στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης υπουργών Πολιτισμού. Επί της ουσίας: το θέμα είναι αμιγώς πολιτιστικό και πρέπει να αποτελεί μέριμνα των αρχαιολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων.
Τέλος, η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο και όχι μέσα από γραφειοκρατικούς χειρισμούς.
Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια