Το ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου 2000 ετών ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Σαρδηνίας. Το πλοίο φέρει το ...
Το ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου 2000 ετών ανακαλύφθηκε στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Σαρδηνίας. Το πλοίο φέρει το φορτίο του συσκευασμένο ακριβώς όπως ήταν τη στιγμή της αναχώρησής του.
Το πλοίο, μήκους 18 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων, βρέθηκε σε βάθος 50 μέτρων στα ανοικτά της Santa Teresa Gallura και χρονολογείται στον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ.
Το ναυάγιο βρέθηκε από δύτες της ιταλικής αστυνομίας σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας.
«Το πλοίο ήταν φορτωμένο με τερακότα κεραμίδια, ενδεχομένως κατασκευασμένα στη Ρώμη ή σε περιοχή γύρω από αυτή», αναφέρει η ιταλική αστυνομία σε δήλωσή της.
Σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση, το εύρημα έχει «μεγάλη επιστημονική αξία», καθώς το άθικτο και πολύ καλά διατηρημένο φορτίο του μας παρέχει ενδείξεις σχετικά με το πώς τα εν λόγω σκάφη φορτώνονταν πριν φύγουν από τα λιμάνια.
«Τα επίπεδα κεραμίδια ήταν συσκευασμένα το ένα δίπλα στο άλλο, όπως οι τράπουλες. Στο κέντρο του πλοίου, ήταν αποθηκευμένα τα καμπύλα κεραμίδια, το ένα πάνω στο άλλο», δηλώνει ο αρχαιολόγος Rubens D'Oriano στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με αυτό το σύστημα στέγασης, το οποία είναι σε χρήση ακόμη και σήμερα, ένα επίπεδο κεραμίδι (tegula) τοποθετείται πάνω στην οροφή, ενώ το ημικυλινδρικό (imbrex) τοποθετείται πάνω στις ενώσεις των επίπεδων κεραμιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται υδρορροές στην οροφή.
«Το πλοίο διέσχιζε τα Στενά του Bonifacio, που χωρίζουν τη Σαρδηνία από την Κορσική και πιθανόν κατευθυνόταν στην Ισπανία, όταν βυθίστηκε», δήλωσε ο D'Oriano.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το πλήρως φορτωμένο πλοίο βυθίστηκε κατακόρυφα. Στο βυθό της θάλασσας πλέον εξακολουθεί να περιέχει το φορτίο του, το οποίο είχε προσεκτικά αποθηκευτεί στο κύτος του.
Ο D'Oriano απέκλεισε τη δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου.
«Η περιοχή είναι ασφαλής. Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει επισκέψιμη σε υποβρύχιες ξεναγήσεις στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: R. Lorenzi, Discovery , The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια