Στη λύση της προσωρινής παράκαμψης του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολι...
Στη λύση της προσωρινής παράκαμψης του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να απεγκλωβιστεί το έργο.
Χθες, μάλιστα, ο υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, μετά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο και στα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού, περπάτησε γι' αυτόν το λόγο στην οδό Εγνατία για να δει ο ίδιος την απόσταση μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου σταθμού του μετρό και να διαπιστώσει αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει -τουλάχιστον προσωρινά- χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου.
Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα της βυζαντινής Μέσης Οδού που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες διάνοιξης του σταθμού και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής και ανάδειξής τους στο σημείο όπου βρέθηκαν, ενώ προανήγγειλε αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Η πιο απλή λύση είναι να παραμείνει αυτό ως έχει. Νομίζω ότι θα μπορούσε κάλλιστα το ΚΑΣ να το ξαναδεί. Να το δούμε με σοβαρότητα και ευαισθησία, και σε μια προοπτική μπροστά στο μέλλον», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η όποια λύση πρέπει να είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή, αλλά και να έχει ως γνώμονα την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της Θεσσαλονίκης.
«Η σωστή βάση της συζήτησης είναι όχι αν θα αποσπαστούν οι αρχαιότητες, αλλά πώς η πόλη και οι πολίτες που ζουν εδώ θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι η πόλη τους ζει εδώ και 20 αιώνες. Εδώ έχουμε τα πρώτα απτά δείγματα, εντυπωσιακά κατ΄ εμέ, της Μέσης Οδού, που αρχίζει από τον 4ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα. Η ζωή είναι στρώμα πάνω σε στρώμα. Το έχω δει μόνο στη Ρώμη, το ανοιχτό αρχαιολογικό πεδίο, που είναι μέρος της καθημερινής ζωής και πρέπει να σημειωθεί ότι ή πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενσωματώσει αυτό το ζωντανό μνημείο με όλα τα υπέργεια μνημεία», είπε.
Στη συνέχεια τόνισε πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων αυτών και να έχουν την ανάλογη στάση: «Το θέμα είναι πώς η Θεσσαλονίκη θα καταλάβει ότι αυτό το μνημείο τους θυμίζει ότι ζουν σε αυτόν τον τόπο επί 16 δεκαετίες συναπτά. Τόσο η πόλη, όσο και οι Θεσσαλονικείς και η αρχαιολογική κοινότητα πρέπει να το δουν με πιο μεγάλη σοβαρότητα, μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο στοχαστική διάθεση.
Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά πάνω από όλα να έχουμε μια πόλη που να μας θυμίζει το παρελθόν και να μας ανοίγει το μέλλον. Η πιο απλή λύση είναι να παραμείνει ως έχει. Θα το δούμε όμως. Θα μπορούσε κάλλιστα το ΚΑΣ να το ξαναδεί. Οποιαδήποτε λύση κριθεί πιο απλή και οικονομική με γνώμονα ότι θα αναδεικνύει τον ιστορικό πλούτο της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται μόνο τα μαγαζιά, αλλά έχει ανάγκη την ιστορία πάνω στην οποία θα εδράζει την εμπορική της δραστηριότητα.
Για τη λύση της απόσπασης έχει ακουστεί αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση. Δεν μπορούν τώρα να παρθούν αποφάσεις. Υπάρχει μελέτη του δήμου που το θεωρεί το πιο οικονομικό, τεχνικώς εφικτό και πιο αποδοτικό από ιστορικής άποψης. Υπάρχουν και αλλά όργανα, όπως το ΚΑΣ. Θα το ξαναδούμε. Η προσωπική μου άποψη θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το ΚΑΣ», ολοκλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός περπάτησε μόνος του από το σταθμό της Βενιζέλου μέχρι τον σταθμό, για να διαπιστώσει εάν η απόσταση μεταξύ τους επιτρέπει να καταργηθεί ο σταθμός της Βενιζέλου.
Κεντρικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης για την Αμφίπολη
Με τον περιφερειάρχη συζήτησαν, επίσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα για την Αμφίπολη και τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Συμφώνησαν να καταρτισθεί ένα κεντρικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης για την Αμφίπολη. Συζήτησαν, επίσης, για την κατανομή πόρων σε έργα αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και δομές σύγχρονου πολιτισμού, με γνώμονα πάντα την δημιουργία δικτύων, συνεργειών και όρων αειφορίας.
Λίγο πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος του παρουσίασε πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την κα Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου και τον κ. Γιώργο Παπακώστα για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων και την ανάδειξή τους στη θέση όπου ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του μετρό και συζήτησαν επ’ αυτής σε πολύ θερμό κλίμα.
Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος , Thestival , Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια