Εξήντα σκελετοί βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή σε ομαδικό τάφο που χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή. Ο τάφος βρέθηκε στην Κιουτάχεια τη...
Εξήντα σκελετοί βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή σε ομαδικό τάφο που χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή. Ο τάφος βρέθηκε στην Κιουτάχεια της κεντρικής Τουρκίας από γεωργό που όργωνε το χωράφι του με ένα μουλάρι.
Τα σκελετικά κατάλοιπα, τα οποία ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Yağış στην περιοχή Emet της Κιουτάχειας, πιστεύεται ότι ανήκουν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 60 ετών και χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο.
Οι αρχαιολόγοι που επέβλεψαν την έρευνα στην περιοχή, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ο χώρος ταφής βρίσκεται σε δύσβατα εδάφη και η ανασκαφική ομάδα αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα σκελετικά κατάλοιπα με τα χέρια λόγω της τοποθεσίας.
Τα οστά μεταφέρθηκαν στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κιουτάχειας, μαζί με δείγματα του εδάφους, και τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
Ο ομαδικός τάφος βρίσκεται σε μια αρχαία γραμμή αμυντικών έργων και υπόγειων αποθηκών που χρονολογούνται επίσης στη ρωμαϊκή περίοδο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακάλυψή του, ο γεωργός είπε ότι κάλεσε αμέσως την αστυνομία προκειμένου να δηλώσει ότι είχε βρει ένα μαζικό τάφο.
«Όργωνα το χωράφι όταν άκουσα περίεργους θορύβους. Όταν έσκαψαν περισσότερο παρατήρησα ότι υπήρχαν ορισμένα κρανία. Αρχικά σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να ανήκουν σε ζώα, αλλά όταν κοίταξα καλύτερα, κατάλαβα ότι πρόκειται για πραγματικά ανθρώπινα κρανία και οστά» δήλωσε ο αγρότης.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους, η Κιουτάχεια ήταν γνωστή ως Cotyaeum, αλλά τα αρχικά ίχνη κατοίκησης χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία π.Χ.. Το Cotyaeum ήταν ένας σημαντικός σταθμός στο δρόμο προς τη Μεσοποταμία, και ανήκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Phrygia Salutaris.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους, η Κιουτάχεια ήταν γνωστή ως Cotyaeum, αλλά τα αρχικά ίχνη κατοίκησης χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία π.Χ.. Το Cotyaeum ήταν ένας σημαντικός σταθμός στο δρόμο προς τη Μεσοποταμία, και ανήκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Phrygia Salutaris.
Όσο για τα σκελετικά κατάλοιπα, θα μπορούσαν να ανήκουν στην ιστορική Μάχη του Cotyaeum; Όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ζήνων, πέθανε το 491, ο νέος αυτοκράτορας Αναστάσιος Α' εξόρισε τα στρατεύματα που υπεράσπιζαν τον Ζήνωνα, τους επονομαζόμενους και Ισαύρους, από την Κωνσταντινούπολη. Οι Ίσαυροι εξεγέρθηκαν, ο Αναστάσιος κήρυξε τον πόλεμο και τους αποδεκάτισε στη μάχη του Cotyaeum. Ο πόλεμος τελείωσε ολοκληρωτικά με ήττα των Ισαύρων το 498.
Άραγε αυτοί οι σκελετοί ανήκουν σε θύματα του πολέμου των Ισαύρων ή της μάχης του Cotyaeum; Ή είναι ένα είδος οικογενειακού τάφου που χρησιμοποιήθηκε από πολλές γενιές; Μπορεί να έχουμε τις απαντήσεις μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες μετά τις απαραίτητες αναλύσεις που θα γίνουν από το πανεπιστήμιο της Κιουτάχειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια