Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο «σφυρί» τέσσερις ελληνικοί θησαυροί 2.500 ετών

Θα δημοπρατηθούν και κυκλαδικά ειδώλια, που δεν έχουν σαφή προέλευση Tουλάχιστον τέσσερις αρχαίες ελληνικές αρχαιότητες που το ιστορικ...

Θα δημοπρατηθούν και κυκλαδικά ειδώλια, που δεν έχουν σαφή προέλευση
Tουλάχιστον τέσσερις αρχαίες ελληνικές αρχαιότητες που το ιστορικό προέλευσής τους βάζει σε σκέψεις, ετοιμάζονται να δημοπρατήσουν αύριο Πέμπτη οι Christie's στο Λονδίνο.

Οι αρχαιότητες έχουν ταυτιστεί από τον δρα Χρήστο Τσιρογιάννη με φωτογραφίες από το αρχείο Μπεκίνα, όπου περιέχονται προϊόντα λαθρανασκαφών σε διάφορες μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε αν οι συγκεκριμένες βρέθηκαν στη γειτονική ή στη δική μας χώρα, ωστόσο είναι απαραίτητη ταχύτατη έρευνα και επαφή με τις ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τέσσερα αγγεία της κλασικής αρχαιότητας, μία οινοχόη, δύο ληκύθους και έναν κάνθαρο. Ο ερευνητής έχει ενημερώσει την Ιντερπόλ, τις ιταλικές αρχές, το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά της Τέχνης της Scotland Yard και τον καθηγητή εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δρα Simon Mackenzie, προϊστάμενό του στο πρόγραμμα Trafficking Culture. Ο δρ Τσιρογιάννης ασχολείται πολλά χρόνια τώρα με τις κλεμμένες αρχαιότητες και γνωρίζει την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας της Σχοινούσας.

Κατασχέσεις

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια που ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, η χώρα μας δεν τον έχει προσεγγίσει ποτέ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα αντικείμενα με αριθμούς 6, 8 και 16 στον κατάλογο της δημοπρασίας εμφανίζονται στο φωτογραφικό αρχείο του αρχαιοπώλη, Τζανφράνκο Μπεκίνα, που είχε κατασχεθεί από τις ελβετικές και ιταλικές αρχές. Ένα τέταρτο αντικείμενο, με αριθμό 93, είχε προσωρινά κατασχεθεί από τις ελβετικές αρχές από τον Ιάπωνα αρχαιοπώλη Νοριγιόσι Χοριούτσι το 2008, αλλά επεστράφη παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε «καθαρό».

Ταυτοχρόνως, στην ίδια δημοπρασία βγαίνουν και μερικά κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία δεν έχουν σαφή προέλευση. Αναφέρεται ότι ανήκαν σε γαλλική συλλογή και αποκτήθηκαν πριν από το 1973, δηλαδή μετά το έτος 1970 που ορίζει η UNESCO. Η αρχαία οινοχόη που έχει τον αριθμό 6 στον κατάλογο της δημοπρασίας (500-475 π.Χ.) έχει γυναικεία μορφή στο σώμα του αγγείου. Εντοπίζεται σε φωτογραφία από το αρχείο Μπεκίνα και γνωρίζουμε ότι συντηρήθηκε από τον συνεργάτη του Σάντρο Τσιμίτσι, με ημερομηνία μεταφοράς την 1η Δεκεμβρίου 1989. Η τιμή εκκίνησης είναι έξι έως 9 χιλιάδες δολάρια.

Πάνθηρες

Ο αρχαίος αττικός κάνθαρος με τον αριθμό 8 στη δημοπρασία κατασκευάσθηκε περί το 550 έως 530 π.Χ. Στο αρχείο Μπεκίνα έχει εμφανώς επικαθίσεις. Στην ταύτιση από τον κ. Τσιρογιάννη βοήθησε η θέση των ζωγραφισμένων πανθήρων. Χειρόγραφη σημείωση ανέφερε πως είχε αγοραστεί από τον Ραφαέλ Μοντιτσέλι στις 4 Μαρτίου 1993.

Το 2002 ο Μοντιτσέλι καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Άλλη σημείωση αναφέρει πως πωλήθηκε σε τρίτον, με σουηδικά φράγκα.Η τιμή εκκίνησης είναι έξι έως 9 χιλιάδες δολάρια. Ερυθρόμορφη λήκυθος είναι το αντικείμενο 16, που αποδίδεται σε «επώνυμο» αγγειογράφο της εποχής, τον Ζωγράφο του Σαμπούροφ. Δημιουργήθηκε περί το 450-440 π.Χ. και στην παράσταση υπάρχει ανδρική μορφή πολεμιστή. Οι Christie's αναφέρουν πως βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στη Μεγάλη Βρετανία και είχε αποκτηθεί πριν από το 1980. Στο αρχείο Μπεκίνα υπάρχουν δύο φωτογραφίες της, και η χειρόγραφη σημείωση «Νοέμ(βριος) 78» Η τιμή εκκίνησης είναι από 10,6 έως 15,2 χιλιάδες δολάρια.

Η αττική ερυθρόμορφη λήκυθος με αριθό 93 αποδίδεται στον ζωγράφο του Nikon - έργα του υπάρχουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Κατασχέθηκε στα χέρια Ιάπωνα αρχαιοπώλη αλλά οι ιταλικές αρχές δεν κατάφεραν να αποδείξουν πως ήταν λαθραία και την επέστρεψαν, παρότι ο ιδιοκτήτης της δεν είχε στοιχεία για την καθαρή προέλευσή της.

Από τον ίδιο αρχαιοπώλη κατασχέθηκαν 337 αρχαιότητες που είχε αγοράσει από τον Μπεκίνα, τον Μέντιτσι και τους Σάιμς-Μιχαηλίδη. Αργότερα εμφανίστηκε στο πρακτορείο «Φοίνιξ» των αδερφών Αμπουτάαμ, ένας εκ των οποίων καταδικάστηκε για αρχαιοκαπηλία. Έργο του 460-450 π.Χ. Τιμή εκκίνησης 38-53 χιλιάδες δολάρια. Πριν από λίγους μήνες, η χώρα μας δεν διεκδίκησε καν μια επιτύμβια στήλη που είχε καταγραφεί τον 19ο αιώνα στη Χαλκίδα. Δεν μάθαμε ποτέ τις εξελίξεις...


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια