Πριν (πάνω) και μετά (κάτω) τα εκρηκτικά της ISIS: Ο δεύτερος αρχαίος ναός που καταστρέφεται στην Παλμύρα είναι μέρος της στρατηγικής ε...
Πριν (πάνω) και μετά (κάτω) τα εκρηκτικά της ISIS: Ο δεύτερος αρχαίος ναός που καταστρέφεται στην Παλμύρα είναι μέρος της στρατηγικής επίδειξης δύναμης της οργάνωσης |
Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την -ουσιαστικά πλήρη- καταστροφή του ναού του Βήλου, στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, ηλικίας 2.000 ετών που ανατινάχθηκε από τους τζιχαντιστές της ISIS.
Από το χώρο έχει μείνει μόνο το τείχος του περιβόλου. Το δευτερο κατά σειρά περιστατικό, μέρος της στρατηγικής «επίδειξης δύναμης» της ISIS, εντείνει την ανησυχία για την τύχη ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου της πόλης.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων» που τον περιέβαλε, ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από και μετά την έκρηξη.
Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί την 27η Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη σήμερα όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.
Είναι η δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα από τους τζιχαντιστές. Την 23η Αυγούστου η ISIS είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.
Εκείνη η καταστροφή, την οποία επιβεβαίωσε την Παρασκευή η UNITAR επίσης βάσει της σύγκρισης δορυφορικών φωτογραφιών του διάσημου ναού της Παλμύρας, καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την UNESCO, η οποία έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου».
Μία εβδομάδα πριν από την καταστροφή του ναού του Βάαλ, η ISIS είχε αποκεφαλίσει τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ.
Η κατασκευή του Ναού του Βήλου, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της Ελληνιστικής Περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια